«Εργαλείο» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Στοιχεία για την έκταση και τις ιδιαιτερότητες μιας δασικής περιοχής έχουν ενσωματώσει ειδικοί του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε ένα επιστημονικό εργαλείο που έφτιαξαν για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών....

Το εργαλείο αυτό στηρίχτηκε σε πληροφορίες από τις διαχειριστικές μελέτες που εκπόνησε η δασική υπηρεσία για το δάσος της Κρανιάς, ένα δάσος 15.000 εκταρίων στα Γρεβενά. Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας τις αποστάσεις, το ανάγλυφο του εδάφους, τις θέσεις των πυροφυλακίων, τα σημεία θέασης, τα υδροστόμια
και μια σειρά από άλλα στοιχεία, το εργαλείο αυτό μπορεί να εκτιμήσει τον χρόνο που χρειάζεται για να σβηστεί μια φωτιά, την απόσταση που πρέπει να διανύσει ένα πυροσβεστικό όχημα, τον βαθμό επικινδυνότητας της πυρκαγιάς και τις δυνάμεις που θα πρέπει να κινητοποιηθούν.
Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου, Πέτρος Πατιάς, με αφορμή τη σχετική παρουσίαση που έγινε στη συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EFFMIS (European Forest Fire Monitoring using Information Systems - Ευρωπαϊκή Παρακολούθηση Δασικών Πυρκαγιών με χρήση Πληροφοριακών Συστημάτων). Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν στο πρόγραμμα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και Πατρών καθώς και φορείς της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Πατιάς τονίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την αξιοποίηση του σχετικού επιστημονικού εργαλείου ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία, τους εταίρους, δηλαδή του διασυνοριακού προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και αντίστοιχες δράσεις που αναπτύσσουν οι αρχές της πολιτικής προστασίας διεθνώς. Ενδεικτικά έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα συστήματα εκπαίδευσης πυροσβεστών που έχουν αναπτυχθεί στην Ιταλία, για την προσομοίωση συνθηκών πυρκαγιάς σε σπίτια και τούνελ, αλλά και σε λογισμικό που έχει δημιουργηθεί στην Πολωνία για τον υπολογισμό της επικινδυνότητας μιας πυρκαγιάς με βάση στοιχεία από γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών.

«Προσβλέπουμε στον συνδυασμό τέτοιων παραδειγμάτων τεχνογνωσίας και με άλλα προγράμματα που εστιάζονται κυρίως στη χρήση βιομάζας, την καύση βιομάζας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και την επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης» υπογραμμίζει ο κ. Πατιάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα