ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΕ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ...

Ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και συγκεκριμένα του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), κατέθεσε σήμερα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...
Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού παραθέτει
πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΚΤ, αναφορικά με την επιμονή των αποπληθωριστικών πιέσεων σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, σημειώνει ότι το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ύψους 1,1 τρις ευρώ, που ανακοίνωσε η ΕΚΤ «παρά το μέγεθός του παρουσιάζει σημαντικές «στρεβλώσεις», που περιορίζουν επικίνδυνα το εύρος και την ισχύ του, αφού κάθε Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα αναλαμβάνει μέρος του επενδυτικού ρίσκου, ενώ επιβάλλονται περιοριστικοί όροι και όρια για τη συμμετοχή κάθε χώρας».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να σχολιάσει «τις ανησυχίες που εκφράζονται από οικονομικούς αναλυτές, σχετικά με την ενότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της ΕΚΤ και του QE, λόγω ύπαρξης «στρεβλώσεων, όπως του επιμερισμού του ρίσκου στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθνΚΤ)», καθώς επίσης να τον ενημερώσει σχετικά με το «μηνιαίο ύψος κάθε κατηγορίας ομολόγων (κρατών, ιδιωτών, θεσμών ΕΕ) που σκοπεύει να αγοράσει η ΕΚΤ, ανά μήνα, και ποιοι είναι οι επιλέξιμοι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Καταλήγοντας, ρωτάει τον ευρωπαίο τραπεζίτη εάν σκοπεύει να αναθεωρήσει πτυχές του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, «σε περίπτωση που ο αποπληθωρισμός όχι μόνο δεν διορθώνεται αλλά ενισχύεται σε ορισμένες χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πιέσεις που ενδεχομένως να ασκηθούν στην ΕΚΤ από διάφορες κυβερνήσεις»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

«Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΚΤ οι αποπληθωριστικές πιέσεις ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο, με την Ελλάδα να εμφανίζει αρνητικό πληθωρισμό -2.8%, από -2.6% το Δεκέμβριο και την Ευρωζώνη -0.6%, από -0.2 αντίστοιχα. Την αποπληθωριστική αυτή κρίση έρχεται να διορθώσει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ύψους 1,1 τρις ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά το μέγεθός του, παρουσιάζει σημαντικές «στρεβλώσεις», που περιορίζουν επικίνδυνα το εύρος και την ισχύ του, αφού κάθε Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα αναλαμβάνει μέρος του επενδυτικού ρίσκου, ενώ επιβάλλονται περιοριστικοί όροι και όρια για τη συμμετοχή κάθε χώρας.

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

1. Πώς σχολιάζει τις ανησυχίες που εκφράζονται από οικονομικούς αναλυτές, σχετικά με την ενότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της ΕΚΤ και του QE, λόγω ύπαρξης «στρεβλώσεων», όπως του επιμερισμού του ρίσκου στις ΕθνΚΤ;

2. Ποιο θα είναι το μηνιαίο ύψος κάθε κατηγορίας ομολόγων (κρατών, ιδιωτών, θεσμών ΕΕ) που σκοπεύει να αγοράσει η ΕΚΤ, ανά μήνα, και ποιοι είναι οι επιλέξιμοι ευρωπαϊκοί θεσμοί;

3. Σκοπεύει να αναθεωρήσει πτυχές του QE, σε περίπτωση που ο αποπληθωρισμός όχι μόνο δεν διορθώνεται αλλά ενισχύεται σε ορισμένες χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πιέσεις που ενδεχομένως να ασκηθούν στην ΕΚΤ από διάφορες κυβερνήσεις;».
Keywords
Τυχαία Θέματα