ΕΣΕΕ: Το μισθολογικό κόστος δεν είναι η αιτία για τα λουκέτα

Την ανάγκη επίτευξης μιας «ισχυρής συμφωνίας» των κοινωνικών εταίρων «που θα αναγνωρίζει έμπρακτα ότι η μείωση των μισθών δεν οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων...
Όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης οι κοινωνικοί εταίροι υιοθέτησαν «καλή τη πίστει μια νέα στρατηγική συναίνεσης υπό τις νέες συνθήκες».

«Οφείλουμε να συμφωνήσουμε να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση,
ζητώντας να επιστρέψει σε εμάς, μέσω του νέου διαβουλευτικού ρόλου μας, την αρμοδιότητα καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στη χώρα», πρόσθεσε, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη να επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Πρωθυπουργό.

«Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε αυτή την φορά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ζητήσουμε την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από εμάς», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι μια ισχυρή συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων έχει «ιδιαίτερη βαρύτητα, κοινωνική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη αποδοχή, ακόμα και από τους δανειστές μας».

«Στο δίλημμα, λοιπόν, μεταξύ συναίνεσης και παράκαμψης των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, επιλέγουμε τη συνεννόηση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και βεβαίως το διάλογο με την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε ακόμη ότι το ελληνικό εμπόριο ποτέ δεν αποδέχθηκε τη λογική ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για να αποκατασταθεί η απώλεια της ανταγωνιστικότητας.

«Για το ελληνικό εμπόριο, οι μισθοί ισοδυναμούν με τζίρο, δεν είναι επομένως το πρόβλημα αλλά αντίθετα ένα αξιοπρεπές επίπεδο και η έγκαιρη καταβολή του μισθού σε κάθε μισθωτό, είναι η λύση στο πρόβλημα της αγοράς», ανέφερε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι η αιτία για τα λουκέτα και την ανεργία, αλλά αντιθέτως, όπως είπε, η αιτία είναι η αλόγιστη μείωση των μισθών που οδηγεί στην κατάρρευση της κατανάλωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα