ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Σχέδιο συμβιβασμού, στη βάση των σημείων σύγκλισης που έχουν διαπιστωθεί σε επίπεδο Brussels Group, αναζητούν εντός των ερχόμενων 24ώρων Ελλάδα και δανειστές, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα.
Κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται...

σε ανοιχτή επικοινωνία, με τις μηχανές της διαπραγμάτευσης να έχουν πάρει φωτιά σε όλα τα μέτωπα και δη σε Αθήνα,
Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Σε επίπεδο τεχνοκρατών του Brussels Group διαφαίνονται ισχυρές προοπτικές για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο είναι βέβαιο πως η οριστική λύση που θα βρεθεί θα έχει έντονη την πολιτική σφραγίδα.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως όλες οι πλευρές έχουν επιδοθεί στην κατάρτιση προσχεδίων συμφωνίας στη βάση των σημείων σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για την ύπαρξη τουλάχιστον τριών προσχεδίων συμφωνίας, με εκείνο μάλιστα της Κομισιόν να προβλέπει μέτρα - σοκ ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το 2015.
Καθώς ο χρόνος πιέζει, Αθήνα και δανειστές δεν έχουν παρά ελάχιστα 24ωρα προκειμένου να συμφωνήσουν στην κατάρτιση ενός ενιαίου προσχεδίου, το οποίο να αντιπροσωπεύει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη διαπραγμάτευση.
Ελλάδα και δανειστές εξετάζουν διεξοδικά τα προσχέδια συμφωνίας, αναλύοντας μια προς μια κάθε παράμετρο που περιλαμβάνουν με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης τις επόμενες ημέρες.
Σημεία σύγκλισης και διαφωνίες
Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτός φέρεται να κλειδώνει μεταξύ 0,7% και 0,8% του ΑΕΠ για το 2015, με σταδιακή αύξησή του στα επίπεδα του 3% έως το 2018.
Όπως έχει ήδη επιβεβαιωθεί εδώ και αρκετό καιρό, ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται για έναν ακόμη χρόνο, ωστόσο η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα ανακοινώσει έως τα μέσα Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να συμπαρασύρει πτωτικά τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Βέβαιη θεωρείται και η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα πρό της 1/1/2015 επίπεδα, για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ.
Η καυτή πατάτα του ασφαλιστικού περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, το "πάγωμα" και όχι την κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την αναβολή καταβολής της 13ης σύνταξης.
Εκεί όμως που επικρατεί πραγματικό αλαλούμ είναι στο θέμα του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην κατεύθυνση καθιέρωσης τεσσάρων συντελεστών ΦΠΑ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι προχωράει το σενάριο με τους τρεις συντελεστές και ενδεχομένως να υπάρχει και κατηγορία με μηδενικό συντελεστή (αυτός δεν αποκλείεται να είναι ο τέταρτος συντελεστής).
Αθήνα και δανειστές αναζητούν ήδη τη χρυσή τομή, ενώ ο διαθέσιμος χρόνος κυριολεκτικά από το παραπέντε έχει φτάσει στο και πέντε.
Ο Ιούνιος έκανε ήδη την εμφάνισή του, στις 5 του μηνός η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οικονομία κινδυνεύει με πιστωτική ασφυξία και η συμφωνία ακόμη αναζητάται.
Ακόμη μια κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα ξεκινά, με τις εξελίξεις να προμηνύονται ραγδαίες αλλά και καθοριστικές για το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα