ΦΑΙΜΑΝ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ...

Τη σαφέστατη κριτική που είχε ασκήσει, μέσα στις προηγούμενες ημέρες, στη σκληρή στάση της Γερμανίας στο θέμα της Ελλάδας, συνεχίζει να ασκεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, καταγγέλλοντας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή...

εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ως «μη θετικό» στην ελληνική κρίση, τον ηγεμονικό ρόλο που ανέλαβε η Γερμανία στην Ευρώπη, και ως «εντελώς λαθεμένα» τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Grexit.

Στη
συνέντευξή του ο καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ευκαιρία, διότι αυτή έχει να αντιμετωπίσει ούτως ή άλλως πολλές δυσκολίες, γίνονται βέβαια λάθη και έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν για τα οποία ευθύνονται άλλες κυβερνήσεις. Επίσης τονίζει ότι και η Αυστρία υποστηρίζει τη νέα ευκαιρία, γιατί είναι πολιτικά σωστή, είναι σημαντική για την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, όπως επίσης είναι αναγκαία από οικονομική άποψη.

Ήδη, σε δηλώσεις του πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε αποκαλύψει ότι ο Σόιμπλε θέλει σοβαρά να εξωθήσει τους Έλληνες εκτός ευρωζώνης, ενώ μετά τη Σύνοδο είχε ασκήσει κριτική στη Γερμανία και στις «γύρω από αυτήν» χώρες, για τις επιδιώξεις της να ταπεινώσουν την Ελλάδα. Μάλιστα μία ημέρα αργότερα είχε χαρακτηρίσει προβοκάτσια την πρόταση Σόιμπλε για μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Στη σημερινή του συνέντευξη ο Βέρνερ Φάιμαν τονίζει πως η σκληρή γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είχε ως αποτέλεσμα να νομίσουν μερικοί ότι ίσως θα ωφελούσε μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ότι θα ήταν μικρότερο το κόστος για τους εταίρους. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί κάτι τέτοιο τελείως λανθασμένο γιατί «ηθικά δεν είναι σωστό και θα αποτελούσε την αρχή μιας κατάρρευσης», ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα επακολουθούσε.

Προσθέτει δε, πως, εξάλλου, ο Σόιμπλε δεν είχε αναφέρει ποιο θα ήταν το κόστος της ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα έπρεπε να διατεθεί από τους εταίρους στην περίπτωση ενός Grexit, και την οποία, όπως σημειώνει, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ υπολόγισε σε 50 δισ. ευρώ.

Ακόμη και για τους ψυχρούς γραφειοκράτες της Ευρώπης δεν ειπώθηκε η αλήθεια, για το πόσο θα κόστιζε στην πραγματικότητα η αποπομπή της Ελλάδας και ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας κατάρρευσης, από πολιτική, ηθική και οικονομική άποψη, γι’ αυτό και ήταν λάθος η τοποθέτηση από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αναφέρει ο κ. Φάιμαν.

Στη συνέχεια, τονίζει, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη, διότι όταν εμφανίστηκε η φωτογραφία με τον συνταξιούχο στην Αθήνα να κλαίει, κανείς θα έπρεπε να σκεφθεί ότι δεν πρόκειται μόνον για αριθμούς. Μάλιστα είπε ότι ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του εργασίας στην Αθήνα, επισκέφθηκε νοσοκομείο από το οποίο, όπως σημειώνει, οι άνθρωποι φεύγουν κρυφά έπειτα από μια εγχείρηση γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό, καθώς αυτή τη στιγμή 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν ασφάλιση ασθένειας.

Για τις διαπραγματεύσεις και για την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης σημειώνει ότι δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι, αλλά ότι πρόκειται για την ίδια την Ευρώπη. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, χάρηκε διαπιστώνοντας ότι αυξανόταν ο αριθμός εκείνων που υποστήριζαν πως θα πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ευκαιρία, καθώς τώρα εναπόκειται στους Έλληνες να υλοποιήσουν σκληρά προγράμματα.

Ο καγκελάριος ασκεί κριτική στον «ελιγμό» του δημοψηφίσματος που αποτέλεσε, όπως λέει, αντίδραση πανικού από ελληνικής πλευράς, χωρίς να καταφέρει τίποτε. Όμως τώρα ξεκινά ένας σκληρός δρόμος και ήδη η προηγηθείσα συζήτηση υπήρξε πλήρης αντιπαραθέσεων, ωστόσο ανέφερε ότι ο ίδιος νιώθει ικανοποίηση για το ότι στην Αυστρία η κυβέρνηση και ο υπουργός της των Οικονομικών, κράτησαν ενιαία στάση.
Keywords
Τυχαία Θέματα