Φόρος ακινήτων χωρίς εξαιρέσεις…



Τον οβολό τους χωρίς εξαιρέσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ), ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και «πλαφόν» στις τελικές χρεώσεις. Από την τσιμπίδα του υπουργείου... Οικονομικών δεν θα γλυτώσουν τα εξοχικά και τα αγροτεμάχια με κτίσματα. Σε κάθε περίπτωση θα προβλέπονται ορισμένες εξαιρέσεις για ανέργους, πολύτεκνους και αναπήρους, ανάλογες με αυτές που εφαρμόζονται στην περίπτωση
του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιευτούν σήμερα.

Στα ακίνητα εντός σχεδίου ο φόρος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8 ευρώ από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και θα αυξάνεται κατά 1,89 ευρώ με βάση μια κλίμακα που αποτελείται από… 33 διαφορετικούς συντελεστές. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η κλίμακα θα λειτουργήσει ως ιδανικό «παραθυράκι» για αρκετούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα επιδιώξουν να πετύχουν προνομιακή μεταχείριση. Η τιμή ζώνης, η τιμής εκκίνησης ανά τετραγωνικό μέτρο, η παλαιότητα, ο όροφος, το αν έχει πρόσοψη σε δρόμο ή είναι «τυφλό» και η εμπορικότητα της περιοχής είναι ορισμένοι μόνο από τους συντελεστές αυτούς.
Όσον αφορά στα αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται ανά στρέμμα και όχι με βάση την αξία. Θεωρείται πιθανό η τιμή εκκίνησης να διαμορφωθεί στο 1 ευρώ/ στρέμμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα