ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ...

Φυγή προς τα εμπρός με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εν μέσω σημαντικών δυσχερειών επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου αυτή την εβδομάδα που θεωρείται η πιο κρίσιμη στη διετία που βρίσκεται στην εξουσία. Το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης...

αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη και να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την
Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μιλάνο για τη Σύνοδο Κορυφής, γεγονός που δεν έχει περάσει ασχολίαστο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, βλέποντας τόσο την πολιτική κόπωση στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, όσο και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την κυβερνητική σταθερότητα οι «καλλιεργούμενες» ενδοκυβερνητικές φράξιες με έντονη αντιπολιτευτική διάθεση επιχειρούν να τα σταματήσουν εν τη γεννέσει τους, ανανεώνοντας παράλληλα τη δεδηλωμένη. Με την «φρέσκια» κοινοβουλευτική εντολή ο Αντώνης Σαμαράς θα απαντήσει τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση που κάνει λόγο για απώλεια της δεδηλωμένης, όσο και στους ενδοκυβερνητικούς επικριτές του.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρίσκονται τόσο οι αποκαλούμενοι «καραμανλικοί» στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι βρίσκονται σε έντονες πολιτικές ζυμώσεις το τελευταίο διάστημα, όσο και στους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης το Μαξίμου τους αναγκάζει να σταματήσουν τους όποιους «παλικαρισμούς», όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Όπως σημειώνει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, «αυτοί αποσκοπούν σε προσωπικές πολιτικές στρατηγικές και δεν συνδράμουν στο κυβερνητικό έργο και την κρισιμότητα των καιρών». Παράλληλα, με την ψήφο εμπιστοσύνης το Μαξίμου ουσιαστικά δεσμεύει εκ των προτέρων την υπερψήφιση των μέτρων αλλά και του προϋπολογισμού - μέγγενη, το προσχέδιο του οποίου έρχεται σήμερα στη Βουλή, καθώς εκτιμάται ότι αποκλείεται κάποιος βουλευτής τη μία εβδομάδα να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και την άλλη να καταψηφίσει τα μέτρα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμάται ότι πέραν της τακτοποίησης των «εν οίκω» της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα βγει χαμένος και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δύναμης. Και αυτό διότι θεωρούν ότι δύσκολα κάποιος από τους 154 βουλευτές της κυβέρνησης θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του. Αυτό τείνει να επιβεβαιωθεί και από τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος ήταν ένας εκ των επίφοβων και θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Αντιθέτως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να βγει ωφελημένος διπλά από την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς προσβλέπουν στη δεξαμενή ορισμένων εκ των ανεξάρτητων βουλευτών. Ούτως ή άλλως η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και μία άτυπη καταμέτρηση δυνάμεων ενόψει του Μαρτίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα αρχίσει να φαίνεται ποιοι βουλευτές θα αφήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πάντως, γεγονός είναι ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Διότι πρόκειται απλά για παυσίπονο μπροστά στο Γολγοθά που ακολουθεί, τόσο σε επίπεδο οικονομίας, με την τρόικα να πιέζει αφόρητα για αιματηρές παρεμβάσεις εκ νέου στο ασφαλιστικό που αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, όσο και με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία οι 180 βουλευτές, μετά και την οριστική απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ με τη συνεδριακή της απόφαση, φαντάζουν εξαιρετικά δυσπρόσιτος στόχος.
Keywords
Τυχαία Θέματα