Γενική απεργία την 1η Μαΐου από το νέο προεδρείο της ΓΣΕΕ

Την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας την Τετάρτη 1η Μαΐου και συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αποφάσισε στην πρώτη της συνεδρίαση και τη συγκρότησή της σε σώμα η Ολομέλεια της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).... Ακόμη εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας να λάβει όλες τις αναγκαίες
αποφάσεις για την έναρξη διαπραγμάτευσης με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η νέα Διοίκηση αποτελείται από 5 μέλη της ΠΑΣΚΕ, 4 της ΔΑΚΕ, 3 του ΠΑΜΕ, 2 της Αυτόνομης Παρέμβασης και 1 της νέας κίνησης «ΕΜΕΙΣ» που προέκυψε από διάσπαση της ΠΑΣΚΕ. Η διοίκηση που προέκυψε από τις εκλογές του 35ου Συνεδρίου συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Τη θέση του προέδρου καταλαμβάνει ο επί πέντε διαδοχικά έτη πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος που προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ. Γενικός γραμματέας επανεξελέγη ο Νίκος Κιουτσούκης (ΔΑΚΕ). Αναπληρωτής πρόεδρος ανέλαβε ο Φώτης Κολεβέντης (ΔΑΚΕ), αναπληρωτής γενικός γραμματέας ο Θανάσης Δανούσης (ΠΑΣΚΕ), γραμματέας Οικονομικού ο Φίλιππος Θωμάς (ΠΑΣΚΕ), αναπληρωτής γραμματέας Οικονομικού ο Ευθύμιος Θεοχάρτης (ΔΑΚΕ), γραμματέας Οργανωτικού ο Βαγγέλης Μουτάφης (ΠΑΣΚΕ) και αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού ο Βαγγέλης Πάλλης (ΔΑΚΕ).

Στην Εκτελεστική Επιτροπή συμμετέχουν ο Στάθης Ανέστης (ΠΑΣΚΕ), Γιώργος Πέρρος (ΠΑΜΕ), Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΠΑΜΕ), Αλεξάνδρα Μπαλού (ΠΑΜΕ), Ζώης Πεπές (Αυτόνομη Παρέμβαση), Θάνος Βασιλόπουλος (Αυτόνομη Παρέμβαση) και Νίκος Φωτόπουλος (ΕΜΕΙΣ).

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι μια κινητή θρησκευτική γιορτή. Είναι ημέρα αγώνα, πάλης και μνήμης του εργατικού κινήματος», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ι. Παναγόπουλος, εξαγγέλοντας την απόφαση της ΓΣΕΕ για την πραγματοποίηση γενικής απεργίας τη Μεγάλη Τετάρτη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την Εθνική Τράπεζα και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν το 16% των μετοχών της, ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για επιχειρούμενο «αφελληνισμό του πιστωτικού συστήματος της χώρας» και υποστήριξε ότι η κρίση δεν προκλήθηκε από τη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος αλλά από το «κούρεμα» των ομολόγων και την αδυναμία των Ελλήνων και των επιχειρήσεων να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

«Όλοι κλαίνε πάνω από το χυμένο γάλα και μας λένε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά δεν μας λένε τίποτα για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων που και από το κούρεμα των ομολόγων και από τις εξελίξεις στις τράπεζες -των οποίων κατέχουν μετοχές- θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη θέση» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί η ΓΣΕΕ συμμετέχοντας στον κοινωνικό διάλογο, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι «βάση της συζήτησης αποτελεί η κοινή επιστολή που εστάλη στον τότε πρωθυπουργό τον Φλεβάρη 2012 από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η Συνομοσπονδία διεκδικεί τουλάχιστον την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ την επεκτασιμότητα σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις, την ισχύ της μετενέργειας καθώς και την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου που να κατοχυρώνει επιδόματα, άδειες και το επίδομα γάμου.
Keywords
Τυχαία Θέματα