Γιούχα και μούντζες στον Άδωνι στη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών

Τα γιουχαΐσματα και οι μούντζες προς τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και η προειδοποίηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη, ότι «μέχρι τον Ιούνιο επαρκούν τα φάρμακα», σημάδεψαν τη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών.... Με γιούχα και μούντζες υποδέχτηκε μερίδα φαρμακοποιών τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη
στη γενική συνέλευση του ΠΦΣ. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «αντιαισθητικές» και απάντησε, «δεν είμαι από ζάχαρη και βούτυρο και αντέχω... Ξέρω και εγώ να φωνάζω, αλλά το θέμα είναι να συνεννοηθούμε».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και η πετσοκομμένη για το 2014 δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έπεσε στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, προειδοποίησε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. «Φάρμακα μέχρι τον Ιούνιο» επιτρέπει το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Θεοδοσιάδη, ενώ και άλλοι φαρμακοποιοί αναφέρθηκαν στο θέμα, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν αντέχουν περαιτέρω συρρίκνωση, καθώς ήδη η περίθαλψή τους είναι σε οριακά επίπεδα.

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία, 1 στους 2 στερείται τροφή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος των φαρμάκων του.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν αντιφατική. Στην αρχή είπε ότι θα ήταν ευτυχής εάν το ύψος της δαπάνης ανερχόταν σε πάνω από 2, 3 ή και 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν εξαρτάται από αυτόν, αλλά από τη γενικότερη κατάσταση της πορείας της οικονομίας της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι μνημονιακός στόχος είναι να πέσει η φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ.

Ωστόσο αμέσως μετά, απαντώντας σε φαρμακοποιό και σε έντονο ύφος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «γι’ αυτό φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, χρεοκοπήσαμε και ήρθε η τρόικα, διότι η φαρμακευτική δαπάνη το 2009 ήταν 5,6 δισ. ευρώ». Δηλαδή, μέσα σε διάστημα λίγης ώρας, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, χωρίς να δίνει ουσιαστική απάντηση στο πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που πιθανώς να προκύψουν στη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού το 2014.

Η διγλωσσία του υπουργού, όσον αφορά στη δέσμευσή του στις απαιτήσεις της τρόικα, καταδείχτηκε και στο ζήτημα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φάρμακων. Η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών και αυτής της κατηγορίας φαρμάκων από καταστήματα και εκτός φαρμακείων ήταν μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο μνημονιακότερος όλων των υπουργών, όμως, σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται στους φαρμακοποιούς να σηκώνει «μπαϊράκι» στην τρόικα, καθώς λέει ότι «δεν είναι χρήσιμο για την υγεία τα ΜηΣΥΦΑ να χορηγούνται εκτός φαρμακείου» και ότι την τελική απόφαση θα την πάρει το υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους φαρμακοποιούς, ο πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε προς τον κ. Γεωργιάδη ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές, παρά την εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για άμεση τακτοποίηση. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «υπάρχει μία γενικότερη πρόοδος στην πληρωμή των ληξιπροθέσμων, νομοθετικά έχει γίνει ό,τι μας προτείνατε και οι πληρωμές από 246 εκατ. ευρώ που ανέρχονταν τον Ιούνιο, σήμερα έχουν φθάσει τα 1,18 δισ. ευρώ προς όλους τους παρόχους υγείας».
Keywords
Τυχαία Θέματα