Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...

Σφοδρή κριτική στις θέσεις που αναπτύσσει σε σχέση με την Ελλάδα, στην «ειδική έκθεσή» της, η αποκαλούμενη «Επιτροπή σοφών» που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, ασκεί ο οικονομικός συντάκτης της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ...

Στάνταρντ», Αντράς Σιγκέντβαρι, σε σημερινό σχόλιό του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γερμανική απώλεια επαφής με την πραγματικότητα».
«Το σημαντικότερο συμβουλευτικό όργανο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε οικονομικά ζητήματα, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, παίρνει θέση στην κρίση
στην Ελλάδα, με την "ειδική έκθεσή" του, που αποτελεί σημαντική απόδειξη για το πόσο η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων έχει χάσει κάθε επαφή με την τρέχουσα οικονομικο-πολιτική πραγματικότητα στην Ευρωζώνη», τονίζεται εισαγωγικά στο σχόλιο.

Όπως εξηγεί «στο έγγραφό τους οι εμπειρογνώμονες ζητούν να προβλεφθεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες η δυνατότητα μιας εξόδου από το ευρώ, ωστόσο το όργανο δεν έχει κατά νου την οικειοθελή έξοδο μιας χώρας αλλά την αποπομπή της».

«Η έλλειψη προθυμίας συμβιβασμού μια χώρας καθιστά ευάλωτη σε εκβιασμούς την Ευρωζώνη, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι δυνατή η έξοδος «ως Ultima Ratio» (σ.σ. «έσχατη λύση»), γράφουν οι σύμβουλοι (σ.σ.: της κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ), υπονοώντας τις αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα» συμπληρώνει ο Σιγκέντβαρι.

Εάν η πρόταση εφαρμοζόταν, σημειώνει ο σχολιαστής, αυτό θα σήμαινε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης: Το πολιτικό κλίμα θα δηλητηριαζόταν, διότι τα κράτη θα άρχιζαν να απειλούνται μεταξύ τους, λέγοντας «δεν σου ταιριάζει το μέτρο Χ; - Μπορούμε και να σε αποπέμψουμε» .

Αλλά και από οικονομικής άποψης η ιδέα είναι καταστροφική, καθώς έπειτα από μια αλλαγή της συνθήκης οι επενδυτές θα άρχιζαν αμέσως να κερδοσκοπούν θέτοντας το ερώτημα «ποιον αφορά η έξοδος από το ευρώ: την Ελλάδα, την Πορτογαλία;», με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται στα ύψη τα επιτόκια για αυτές τις χώρες, τονίζει ο οικονομικός συντάκτης.

Καταλήγοντας στο σχόλιό του, ο κ. Σιγκέτβαρι, επισημαίνει, με μεγάλη δόση ειρωνείας, ότι, εάν σε αυτό το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται πραγματικά οι καλύτεροι Γερμανοί οικονομολόγοι, τότε θα πρέπει κανείς να ανησυχεί περισσότερο για την Ομοσπονδιακή Γερμανία παρά για την Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα