Ιταλία: Το τραπεζικό σκάνδαλο Μps οδηγεί σε πολιτική σύγκρουση



Το σκάνδαλο της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, που αφορά, μεταξύ των άλλων, την αγορά μεγάλου αριθμού ομολόγων υψηλού κινδύνου, συνεχίζει να προκαλεί αλυσιδωτές πολιτικές συνέπειες...

Ως γνωστόν, ο νέος πρόεδρος της τράπεζας, Αλεσάντρο Προφούμο, αποκάλυψε ότι πριν τρία χρόνια η Mps
προχώρησε στην αγορά «παραγώγων», η οποία στην συνέχεια προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημία, το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί με ακρίβεια.
Παράλληλα, το 2007 η Monte dei Paschi di Siena αποφάσισε να αγοράσει την τράπεζα Antonveneta από την ισπανική Santander, καταβάλλοντας εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Μια τιμή που, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ήταν «υπερβολικά και ύποπτα υψηλή».
«Οι εισαγγελείς ψάχνουν πιθανές δωροδοκίες, με χρήματα που μπορεί να έχουν κατατεθεί σε βρετανική τράπεζα» γράφει σήμερα η εφημερίδα της Ρώμης «Λα Ρεπούμπλικα».
Η δε δημόσια τηλεόραση Rai Tre προσθέτει ότι «τα χρήματα αυτά, δυο δισεκατομμύρια ευρώ, μπορεί κατέληξαν σε τεράστια πριμ για τους μάνατζερ της τράπεζας αλλά και να χρησίμευσαν για λάδωμα σειράς πολιτικών» Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σχολιάζοντας τις πολιτικές προεκτάσεις του όλου σκανδάλου τόνισε ότι «το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα άσκησε πάντα μεγάλη επιρροή στις εξελίξεις της τράπεζας αυτής, όπως και γενικότερα στην πόλη της Σιένα», με ευθεία αναφορά στην ιστορική υπεροχή των προοδευτικών δυνάμεων στην περιφέρεια της Τοσκάνης.
«Πρέπει να καταπολεμηθεί η μίξη συμφερόντων πολιτικής και τραπεζικού χώρου» προσέθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
Σε υψηλούς τόνους και η απάντηση του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς και γραμματέα των Δημοκρατικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι: «Ο Μόντι, τώρα, βρίσκει κάθε μέρα και ένα νέο μας ελάττωμα, ενώ μέχρι πρότινος δεν είχαμε ακούσει να αναφέρει ούτε ένα», δήλωσε εμφανώς ενοχλημένος.
«Δεν ήθελα να κατηγορήσω κανέναν, από δω και στο εξής θα μείνω σιωπηλός» πρόσθεσε ο Ιταλός καθηγητής και οικονομολόγος, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την «πολεμική».
Η Λέγκα του Βορρά ζητά, μέσω του γραμματέα της Ρομπέρτο Μαρόνι, την κρατικοποίηση της τράπεζας ή ως εναλλακτική λύση την αποστολή έκτακτου διαχειριστή.
Ο δε Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», που τάσσεται υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, συμμετείχε χθες στην έκτακτη συνέλευση των μετόχων της Mps και κατήγγειλε ότι «το παθητικό της τράπεζας, στην πραγματικότητα, αγγίζει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ». Στοιχεία και καταγγελίες που διαψεύστηκαν από τον πρόεδρο του τραπεζικού οργανισμού, Αλεσάντρο Προφούμο.
Σύμφωνα με τα όσα αποφασίσθηκαν έως τώρα, το ιταλικό δημόσιο πρόκειται να δανείσει στην Mps 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκια της τάξης του 9%. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αποφευχθεί τυχόν χρεοκοπία του τραπεζικού αυτού οργανισμού, που απασχολεί έξι χιλιάδες εργαζόμενους.
«Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνει γνωστό το μέγεθος της οικονομικής ζημίας από την αγορά μετοχών υψηλού κινδύνου» υποσχέθηκε ο Προφούμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα