"Καυτός" Αύγουστος για την Ελλάδα

Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα θα διεξαχθεί τελικά σε τρεις αντί για δύο φάσεις. Η τρόικα αφού ολοκληρώσει τις επαφές της αυτή και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρώσει τον έλεγχο και την αξιολόγηση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την επίσημη αυτή ανακοίνωση έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του επιτρόπου Ρεν...Ο ίδιος εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ως τότε δεν θα μπορεί να γίνει καμία εκταμίευση δόσης, το eurogroup κατά συνέπεια θα συνεδριάσει για την Ελλάδα αφού έχει στα χέρια του μια έκθεση. Δεν έχει καθοριστεί αυστηρά το πότε θα επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα, ούτε πότε θα τελειώσει την έκθεση αξιολόγησης. Πηγές της επιτροπής εξηγούσαν ότι «θα ζητηθούν από την Αθήνα μέτρα και ενέργειες μέσα στον Αύγουστο, οι οποίες και θα αξιολογηθούν για να τεκμηριωθεί ότι η Ελλάδα βάζει το πρόγραμμα στη σωστή τροχιά η όχι».

Η Κομισιόν δε σχολιάζει το πως θα λυθεί η δύσκολη κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, θεωρεί πάντως ότι θα βρεθεί μια τεχνική διευθέτηση.

Με αίτημα για δέσμευση στις αλλαγές κατεβαίνει ο Μπαρόζο
Πολιτική συζήτηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο στα πλαίσια της οποίας θα πρέπει να διευκρινιστούν οι δυνατότητες σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας ξεκινάει από την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος Μπαρόζο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στον οποίο θα μεταφέρει ένα μήνυμα: «ο μόνος σίγουρος σύμμαχος που έχει η Ελλάδα και η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ είναι η Κομισιόν».
Ο Ζ.Μ.Μπαρόζο θα τείνει χείρα βοηθείας στον Αντ. Σαμαρά υπό τον όρο ότι αυτός και η κυβέρνηση, που ως γνωστόν αποτελείται από δύο ακόμα πολιτικούς εταίρους, δε θα υπαναχωρήσουν από την αμετάκλητη απόφαση η χώρα να αλλάξει.

Στην Κομισιόν έχουν φτάσει ήδη κακές ειδήσεις δύο ειδών. Πρώτον σε σχέση με τα άμεσα στοιχεία της εφαρμογής του μνημονίου, τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και την προφανή απόκλιση από τον ονομαστικό στόχο για το έλλειμμα του 2012. Δεύτερον, όπως μεταφέρθηκε στο Real.gr από κύκλους της Κομισιόν «επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους». Ιδιαίτερα το τελευταίο στοιχείο, δηλαδή η απώλεια του στόχου και για το δημόσιο χρέος το 2020 ρίχνει ήδη το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι προφανές ότι μία αρνητική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τη χρεοκοπία της Ελλάδος στο ήδη κουρεμένο χρέος προς ιδιώτες και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Οι κινήσεις των ασφαλίστρων κινδύνου επί χρεοκοπίας προεξοφλούν αυτό το ενδεχόμενο.
Εντός μικρού χρονικού διαστήματος και καθώς φαίνεται πριν από το Δεκέμβριο θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι α
Keywords
Τυχαία Θέματα