ΚΑΜΙΝΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟ 2100...

Ένα σενάριο καταστροφής για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες που θέτει με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δημοσίευσε η NASA.
Χρησιμοποιώντας τα πλέον εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης...

με βάση την ανοδική πορεία του επιπέδου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίον κανείς μπορεί να δει πώς θα διαμορφωθεί η μέση θερμοκρασία στα επόμενα 85 χρόνια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και να αντλήσει στοιχεία
για τα επίπεδα βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, εάν υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στο τέλος του αιώνα μας (από 400 σήμερα στα 935 μέρη ανά εκατομμύριο), το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, η Νότια και Κεντρική Αμερική, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Αυστραλία (στη διάρκεια του δικού της καλοκαιριού) θα ασφυκτιούν από τον καύσωνα και την ξηρασία, αντιμετωπίζοντας μέσες μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου, ενώ και η Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες μπορεί να φτάσουν αυτά τα επίπεδα.

Όσο για τη Μεσόγειο, αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, βρίσκεται μέσα στην «κόκκινη ζώνη» του χάρτη της NASA που θα βιώνει τα καλοκαίρια μέσες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):

Τα νέα δεδομένα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η NASA και που έχουν μέγεθος 11 terabytes ενσωματώνουν πραγματικές μετρήσεις από όλον τον κόσμο και δεδομένα από κλιματικές προσομοιώσεις. Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ εργάστηκαν οι επιστήμονες του «Earth Exchange» της NASA (ΝΕΧ), μιας πλατφόρμας έρευνας δεδομένων της διαστημικής υπηρεσίας στην Καλιφόρνια.

«Η NASA εργάζεται ώστε να χρησιμοποιεί ό,τι έχουμε μάθει για τον πλανήτη μας από το Διάστημα και να δημιουργεί νέα προϊόντα που μας βοηθούν όλους να διασφαλίσουμε το μέλλον μας», ανέφερε η Ελεν Στόφαν, επικεφαλής επιστήμονας στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία και πρόσθεσε: «Με αυτά τα νέα παγκόσμια δεδομένα, άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη θα έχουν ένα πολύτιμο νέο εργαλείο που θα το χρησιμοποιούν στον σχεδιασμό τού πώς να αντιμετωπίζουν έναν θερμαινόμενο πλανήτη».

Τη σημασία των νέων δεδομένων υπογράμμισε και ο επιστήμονας του προγράμματος Earth Exchange της NASA, Ραμακρίσνα Νεμάνι: «Είναι μια θεμελιώδης συλλογή δεδομένων για την κλιματική έρευνα και αξιολόγηση με μεγάλο εύρος εφαρμογών. Η NASA συνεχίζει να παράγει πολύτιμα προϊόντα δεδομένων για την κοινότητα στην πλατφόρμα Nex, για να προωθήσει την επιστημονική συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσης, την έρευνα και την ανάπτυξη».

Καινοτομία
Το καινοτόμο στοιχείο με το μοντέλο της NASA είναι ότι δεν δείχνει μόνο μια εκτίμηση της μεταβολής της θερμοκρασίας, σε σύγκριση με σήμερα ή με τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά συγκεκριμένες τιμές για κάθε χρονική στιγμή.

Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν αφενός τους επιστήμονες να αντιληφθούν καλύτερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και θα επιτρέψει καλύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, πλημμυρών, κυμάτων καύσωνα και απώλειες στη γεωργική παραγωγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά δεδομένων που είχε δημοσιεύσει η NASA το 2013 με κλιματικές εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ χρησιμοποιείται ήδη από την κυβέρνηση για τον υπολογισμό των κινδύνων για τη γεωργία, τα δάση, τα ποτάμια και τα αστικά κέντρα.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2100
35 έως 40οC η μέση θερμοκρασία στην Αττική

Στον διαδραστικό χάρτη της NASA μπορεί ο καθένας να δει σε οποιαδήποτε περιοχή, χώρα ή πόλη του πλανήτη το πώς θα μεταβάλλονται χρόνο με τον χρόνο και σε κάθε εποχή οι θερμοκρασίες έως το 2100 στο χειρότερο και στο καλύτερο σενάριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην Αττική, για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2100 θα επικρατεί μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο των επιστημόνων, 35 βαθμών Κελσίου, ενώ στο χειρότερο σενάριο θα φτάνει κατά μέσο όρο τους 40 βαθμούς. Οσο για τις ημέρες του Ιανουαρίου, οι τιμές της μέσης θερμοκρασίας για τα δύο σενάρια θα είναι 10 και 17 βαθμοί Κελσίου το 2100.

Πηγή: Έθνος
Keywords
Τυχαία Θέματα