ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ...

Την άμεση εναρμόνιση της νομοθεσίας της με το διεθνές δίκαιο ζητά από την Ελλάδα το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Αντίρρηση Συνείδησης. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τις συστάσεις της προς τις ελληνικές αρχές αναφορικά...

με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη χώρα.

«Είναι μια παγκόσμια ημέρα για την οποία η Ελλάδα δεν έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει», επισημαίνει
σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Γιώργος Κοσμόπουλος.

«Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης είναι διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα, που, δυστυχώς, παρά τις περιορισμένες προόδους τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζει να παραβιάζεται με πολλούς τρόπους στην Ελλάδα», προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Διεθνής Αμνηστία, το 2014 τουλάχιστον τέσσερις αντιρρησίες συνείδησης καταδικάστηκαν για ανυποταξία και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με αναστολή, ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον έξι συλλήψεις πέντε διαφορετικών ατόμων που αρνούνταν να υπηρετήσουν τόσο τη στρατιωτική θητεία όσο και την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία.

Οι δίκες συνεχίζονται και το 2015. Σήμερα είχε προγραμματιστεί η δίκη του ολικού αρνητή στράτευσης Μιχάλη Τόλη, με την κατηγορία της ανυποταξίας. Πρόκειται για τη δεύτερη δίωξή του εξαιτίας της άρνησής του να στρατευθεί για λόγους συνείδησης, καθώς τον Μάρτιο του 2014 είχε καταδικαστεί σε οκτώ μήνες με αναστολή.

Επίσης, στις 28 Μαΐου 2015 εκδικάζεται στο Αναθεωρητικό Στρατιωτικό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η έφεση του Χαράλαμπου Ακριβόπουλου εναντίον της πρωτόδικης καταδίκης του από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε εννιά μήνες με τριετή αναστολή. Πρόκειται επίσης για τη δεύτερη δίωξη για την ίδια πράξη, καθώς ο ίδιος είχε καταδικαστεί και τον Μάρτιο του 2011 από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε οκτώ μήνες με αναστολή.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν ρητά αναγνωρίσει ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στο άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας οργανώνει αύριο στις 19:00 συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα