Κλείνουν τα εστιατόρια

Περισσότερα από 4.500 λουκέτα σε επιχειρήσεις και 35 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας κόστισε, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα», η οικονομική κρίση στον κλάδο της εστίασης....
Τα περιορισμένα εισοδήματα των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά και η αύξηση των τιμών εξαιτίας της αύξησης την τελευταία τριετία, του ΦΠΑ από το 9% στο 23% οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν σε σημαντικό ποσοστό το φαγητό εκτός σπιτιού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων
Αλυσίδων Εστίασης και το 2013 αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς και προβλέπεται ότι αν δεν υπάρξει σύντομα παρέμβαση της κυβέρνησης με μείωση του ΦΠΑ, κάτι που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση, τα λουκέτα θα ξεπεράσουν τις 6000, ενώ θα χαθούν περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας. Η αύξηση του ΦΠΑ, όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για έναν τομέα που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης.
Εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση του τζίρου που κυμαίνεται από 50% έως και 70% ανάλογα με την περιοχή, ενώ μείωση κατά 30%-40% παρουσιάζουν και τα delivery. Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ την άνοιξη του 2012 έδειξε ότι οι Ελληνες έχουν μειώσει τις δαπάνες για εξόδους σε εστιατόρια και καφέ κατά 88% μέσο όρο. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, που ο περισσότεροι τα έχουν συνδυάσει με έξοδο για φαγητό, η κίνηση εμφανίζεται πεσμένη κατά 50%.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης, αλλά και της παρατεταμένης ύφεσης στον κλάδο, ότι μόνο το 2011, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της εταιρείας Hellastat, η πτώση των πωλήσεων στο σύνολο του κλάδου ξεπέρασε το 20%, με τις αλυσίδες πίτσας να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 30%, και να ακολουθούν τα σουβλατζίδικα με 28%, τα φαστ φουντ 26%, οι αλυσίδες σάντουιτς και σνακ 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ 24% και οι αλυσίδες επώνυμων εστιατόριων που εμφανίζουν πτώση των πωλήσεών τους κατά 23%. Οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου το 2011 υπολογίζονται σε 407,83 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 11,5%. Ωστόσο η μέση μείωση στις επιχειρήσεις που είδαν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται έφτασε στο 14,7% ενώ μόνο η μία στις 10 επιχειρήσεις (8%) είχε αύξηση του τζίρου τους.
Ιδια είναι η εικόνα και στις μεμονωμένες επιχειρήσεις, όπου η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων φτάνει το 40% ενώ τα λουκέτα έχουν ξεπεράσει τις 30.000. Οπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, υπό τις παρούσες συνθήκες το 2013 θα αναστείλουν τη λειτουργία τους περίπου 15.000 επιχειρήσεις, μέγεθος, όπως λέει, υπερδιπλάσιο από το περυσινό, καθώς το 2012 στην Αττική έκλεισαν περίπου 6.000 επιχειρήσεις. Μάλιστα ο μέσος όρος των οφειλών των επαγγελματιών εστίασης προς το Δημόσιο από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται στις 30.000 ευρώ.
Πάντως, με αυτές τις αρνητικές συνθήκες στην αγορά να μην δείχνουν σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα και με την έρευνα της Hellastat, οι εταιρείες προσπαθούν να ανακόψουν τη μείωση των πωλήσεών τους και για τον λόγο αυτόν έχουν αναπτύξει έντονο ανταγωνισμό εφαρμόζοντας πολιτικές όπως: «happy hours» (χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με χαμηλότερες τιμές), χαμηλότερες χρεώσεις για ονλάιν παραγγελίες, προσφορές σε είδος (π.χ. δωρεάν αναψυκτικό για κάθε πίτσα ή δωρεάν καφές με κάθε τυρόπιτα) κ.ά.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα