«Κούρεμα» των στόχων για το πλεόνασμα…

Η Αθήνα θα ζητήσει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή από το 2016 και μετά.
Θέμα αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα...
του ελληνικού χρέους (έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου) θα θέσει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής μετά την πολυετή περίοδο αυστηρής λιτότητας.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε χθες πως
το θέμα της αλλαγής των στόχων βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Αν και ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα δήλωσε πως «δεν έχει τεθεί, ούτε έχει συζητηθεί» με την τρόικα, πρόσθεσε με νόημα ότι «όλα θα ξαναμπούν στη συζήτηση που θα γίνει για το χρέος». Και συνέχισε προσδιορίζοντας ότι οι παράμετροι που θα πρέπει να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πέντε:
1. Το μακροοικονομικό σενάριο. Δηλαδή η πορεία του ΑΕΠ. Οσο βελτιώνεται η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, τόσο ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ θα μειώνεται. Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πορεία του ΑΕΠ μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη από την προβλεπόμενη και σε αυτό θα συμβάλει και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – αναμένεται να ξεκινήσει εντός Μαΐου η αποπληρωμή του επιπλέον 1 δισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για φέτος.
2. Η ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού. Για το επόμενο 12μηνο είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί το πώς θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει μετά την πάροδο του 12μήνου και κυρίως με τι κόστος, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η επιβάρυνση του χρέους.
3. Οι δημοσιονομικοί στόχοι. Από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και το μέγεθος της ετήσιας μείωσης του χρέους. Οσο μεγαλύτερο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο περισσότερα κεφάλαια είναι διαθέσιμα για να αποπληρώνει η χώρα το χρέος της.
4. Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τα έσοδα από το πρόγραμμα έχουν υπολογιστεί για την εξόφληση των χρεών της χώρας. Εάν δεν επιτυγχάνονται τα προβλεπόμενα έσοδα, τότε δεν μειώνεται όπως έχει προβλεφθεί το χρέος.
5. Από τις αποφάσεις της Ευρώπης για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κούρεμα,kourema