ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...

Κύμα παραιτήσεων υπαλλήλων που βρίσκονται μακριά από τη συνταξιοδότηση καταγράφεται στις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι έλεγχοι στο Δημόσιο για τα πλαστά δικαιολογητικά φέρνουν αποτελέσματα, αφού καταγράφεται ένα κύμα παραιτήσεων υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται μακριά...

από το όριο συνταξιοδότησής τους, αλλά αποχωρούν από την εργασία τους υπό το βάρος πειθαρχικών και ποινικών διώξεων.
Μετά την υπόθεση του Κώστα Γασπαρινάτου, υπαλλήλου του Δήμου Κορυδαλλού και συζύγου της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη, ο οποίος παραιτήθηκε
για να συνταξιοδοτηθεί όταν αντιλήφθηκε ότι θα αποκαλυπτόταν η πλαστότητα του μεταπτυχιακού από το London School of Economics, που είχε χρησιμοποιήσει προκειμένου να μεταταχθεί το 2008 από την κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην κατηγορία ΠΕ Διοικητικού, οι έλεγχοι των επιθεωρητών έχουν καταγράψει 150 περιπτώσεις παραιτήσεων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ελέγχονται για σοβαρά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούν υπαλλήλους που απέχουν χρονικά από το όριο της συνταξιοδότησής τους και αποχωρούν από το Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου, όπως η άσκηση ποινικών διώξεων και η πειθαρχική δίωξη, που επιφέρουν κοινωνικό στιγματισμό, αλλά και οικονομικές συνέπειες όπως ο καταλογισμός αμοιβών που παράνομα ελάμβαναν.
Εκτιμήσεις
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς αυξάνεται η πίεση που ασκείται από τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα πλαστά δικαιολογητικά, ο οποίος διενεργείται στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού με εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ενας αριθμός υπαλλήλων που έχουν... λερωμένη τη φωλιά τους επιλέγουν να φύγουν από το Δημόσιο, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί είτε η πλαστογραφία που έχουν διαπράξει για τον διορισμό ή την εξέλιξή τους είτε οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.
Η πίεση που ασκείται με την εντατικοποίηση των ελέγχων αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των παραιτήσεων, καθώς καθημερινά αναδεικνύονται παρόμοιες περιπτώσεις που τελικά δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων, αφού, σύμφωνα με νόμο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ακόμα και μετά την παραίτησή τους διώκονται ποινικά, αφού κοινοποιούνται όλα τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και ο πειθαρχικός έλεγχος.
Δηλαδή ένας υπάλληλος που έχει παραιτηθεί, αλλά διαπιστώθηκε ότι έχει καταθέσει πλαστό τίτλο σπουδών για τον διορισμό και την εξέλιξή του, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από το Δημόσιο, θα ελεγχθεί από την ελληνική δικαιοσύνη για πλαστογραφία αλλά και από τα πειθαρχικά όργανα της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λάμβανε παράνομα επιδόματα όπου ενδέχεται να του ζητηθεί η επιστροφή των επιπλέον χρημάτων.
Στοιχεία
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι οι διαρκείς έλεγχοι για τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών αλλά και τη νομιμότητα της μετατροπής συμβάσεων σε συνδυασμό με την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2014 έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο για πειθαρχικούς λόγους 563 εργαζόμενοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 400% σε σχέση με το 2012 και 250% σε σχέση με το 2013.
Από τις αρχές του 2013, μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες, αποχώρησαν για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων περισσότεροι από 780 (564 το 2014 και 220 το 2013) υπάλληλοι.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα