Μαζικές διαδηλώσεις ετοιμάζουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι…



Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τις έντονες επιφυλάξεις της κυβέρνησής του σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι η ιδέα αυτή έχει «πήλινα πόδια»...σύμφωνα με την εφημερίδα Μπιλντ. «Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη, νομικά ορθή λύση
αμέσως τώρα», φέρεται να είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα, που προδημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα ενός εκτενούς σχετικού άρθρου της που θα περιέχεται στο αυριανό της φύλλο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ είχε δηλώσει χθες πως η πρόταση δίνει στην Επιτροπή υπέρμετρες εξουσίες, κάτι που δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, και αυτό θα σημάνει ότι η τραπεζική ένωση θα καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή.
«Εάν μια τράπεζα χρειάζεται να κλείσει, η απόφαση αυτή θα έχει εκτεταμένες συνέπειες και δεν μπορεί να λαμβάνεται μόνον από τις Βρυξέλλες, ειδικά όταν αφορά χρήματα των φορολογούμενων μίας χώρας», επισήμανε.
Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι δεν είναι σαφές εάν η Επιτροπή θα είναι πράγματι σε θέση να κλείνει μια τράπεζα και να την θέτει υπό διαδικασία εκκαθάρισης.
«Παραμένει ανοικτό το εάν και κατά πόσον η Επιτροπή, με την περιορισμένη εμπειρία της [στον χρηματοοικονομικό τομέα] θα μπορεί να ενεργεί με επαρκή αποτελεσματικότητα», τόνισε.
Σε επιστολή του προς τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Σόιμπλε χαρακτήρισε την ιδέα «ενέχουσα πολλούς κινδύνους», έγραψε η Μπιλντ.
Ο Σόιμπλε φέρεται να είπε στην εφημερίδα ότι του φαίνεται σωστό να δημιουργηθεί ένα ταμείο εκκαθάρισης το οποίο θα χρηματοδοτείται από εισφορές των τραπεζών και θα καλύπτει το κόστος τέτοιων διαδικασιών, πρόσθεσε όμως πως η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα απαιτούσε χρόνια. Στο μεταξύ, ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, πρόσθεσε. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σχεδιάζουν να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποκατασταθεί στην προεδρία της χώρας ο Μοχάμεντ Μόρσι.
«Ο λαός θα ανακτήσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του οργανώνοντας ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στις μεγάλες πλατείες» δήλωσε ο Ισάμ αλ Εριάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αδελφότητας, απορρίπτοντας την έκκληση του στρατού να αποδεχτεί τον "οδικό χάρτη" για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός απομάκρυνε τον Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εκατομμυρίων Αιγυπτίων που ζητούσαν την παραίτησή του και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Οι υποστηρικτές του Μόρσι καταγγέλλουν την αποπομπή του ως "πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατία".
Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων που αποδίδονται σε ισλαμιστές. Σε μια προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από τις βίαιες ενέργειες, η Αδελφότητα καταδίκασε την απόπειρα εναντίον ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού στη Χερσόνησο του Σινά.
Την Τετάρτη, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του υποστράτηγου Άχμεντ Ουάσφι κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ο Ουάσφι δεν τραυματίστηκε.
«Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την ειρηνική αντίστασή μας ενάντια στο αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Από τη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση μελών της Αδελφότητας και τα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί σε βάρος ηγετικών στελεχών της. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Καμάλ Αμρ, ο Μπαν «ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εκδίκηση ή για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε μεγάλου κόμματος ή κοινότητας στην Αίγυπτο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Την Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας της χώρας διέταξε τη σύλληψη του ηγέτη της Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε και πολλών άλλων στελεχών της οργάνωσης, με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τη βία στα επεισόδια της Δευτέρας, όταν 53 υποστηρικτές του Μόρσι και τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.
Στο μεταξύ η πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμε δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα επανενταχθεί στον οργανισμό μόνο μετά τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών. Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Ένωσης απέβαλε την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την παρέμβαση του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα