Με εξώδικο οι ενοικιαστές θα γίνουν φοροεισπράκτορες…

Δρακόντεια μέτρα κατά εκείνων που χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Το βάρος των εισπρακτικών μηχανισμών πέφτει, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, σε όσους χρωστούν στο κράτος, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ιδιοκτήτες ακινήτων ή έχουν έσοδα από την ενοικίαση τους. Πρόκειται για ρυθμίσεις που ισχύουν εδώ και χρόνια, αλλά που τώρα ενεργοποιούνται υπό το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης.... Το Δημόσιο μπορεί να πιέσει ασφυκτικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που χρωστάνε και δεν πληρώνουν με δύο τρόπους.
Είτε με κατάσχεση του ακινήτου τους είτε με αναγκαστική «απαλλοτρίωση» των μισθωμάτων. Έτσι, τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται οι κακοπληρωτές ιδιοκτήτες ακινήτων που οφείλουν πάνω από 300 ευρώ, να βρεθούν σε μία σκληρή «μέγκενη» ώστε να υποχρεωθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Όσον αφορά την είσπραξη από το Δημόσιο των ενοικίων απευθείας από τον ενοικιαστή. Όπως επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Αναστάσιος Βάππας, κάθε δανειστής έχει δικαίωμα κατάσχεσης εις χείρα τρίτου, μέτρο που προβλέπεται και στο ιδιωτικό και στο δημόσιο δίκαιο.

Η διαδικασία είναι απλή και σύντομα θα γίνει πράξη και στην κτηματαγορά. Το Δημόσιο, μέσω της Εφορίας, θα γνωστοποιεί με εξώδικο στον ενοικιαστή (διαμερίσματος, καταστήματος ή γραφείου) ότι πρέπει να παραχωρεί το μηνιαίο ενοίκιο στο κράτος. Ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την εντολή ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης τον πιέζει για το αντίθετο.

Έσχατο μέσο

«Περιπτώσεις υποχρεωτικής παραχώρησης των ενοικίων έχουμε συναντήσει για χρέη προς τις τράπεζες, ποτέ προς το Δημόσιο. Προφανώς είναι το έσχατο μέσο πίεσης του Δημοσίου», τονίζει ο κ. Βάππας, ενώ αναφέρει ότι κατάσχεση εις χείρας τρίτου γίνεται σε βάρος εργοδότη που χρωστά λεφτά σε εργαζόμενους. Στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται εξώδικο στους πελάτες της επιχείρησης ώστε οι εισπράξεις να δίνονται στους εργαζόμενους. Πάντως, στις ιδιωτικές υποθέσεις πρέπει πρώτα να υπάρχει δικαστική απόφασης, ενώ με τις οφειλές προς το Δημόσιο η διαδικασία είναι ταχύτερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.

Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ. Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ και η καθυστέρηση καταβολής τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα