ΜΕ ΡΑΓΔΑΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΗ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ...

Τα κρούσματα του ιού Έμπολα συνεχίζουν να εξαπλώνονται στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, ειδικά στη Σιέρα Λεόνε, ενώ ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων έχει ανέλθει σε 7.905 νεκρούς...
επί συνόλου 20.206 κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στη Σιέρα Λεόνε καταγράφηκαν 337 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων 149 στη Φρίταουν. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του ιού στην πρωτεύουσα της πρώην αποικίας
της Βρετανίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, επισήμανε ο Οργανισμός αυτός του ΟΗΕ δίνοντας στη δημοσιότητα τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας, που είναι η χειρότερη από την ανακάλυψη του Έμπολα.

Στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το σύνολο των θυμάτων φθάνει τους 7.890 νεκρούς επί συνόλου 20.171 κρουσμάτων, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, έως την 28η Δεκεμβρίου. Ένα νέο κρούσμα κατεγράφη εξάλλου στη Βρετανία.

Στη Σιέρα Λεόνε, όπου καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων, συνολικά τα κρούσματα είναι 9.446 και οι θάνατοι 2.758.

Στη Λιβερία, τη χώρα η οποία θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από την επιδημία, ως την 28η Δεκεμβρίου τα κρούσματα ανέρχονταν σε 8.018 και οι θάνατοι στους 3.423.

Στη Γουινέα, όπου άρχισε η επιδημία του Έμπολα πριν από περίπου έναν χρόνο, καταμετρήθηκαν ως την 28η Δεκεμβρίου 2.707 κρούσματα και 1.708 θάνατοι.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ τονίζει ότι ο ιός έχει προσβάλει μέχρι την 28η Δεκεμβρίου 678 εργαζόμενους και εργαζόμενες στον τομέα της υγείας σε διεθνές επίπεδο, εκ των οποίων οι 382 έχασαν τη ζωή τους.

Εξάλλου νέα κρούσματα του Έμπολα έχουν καταγραφεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου στη δυτική Λιβερία, κοντά στα σύνορα με τη Σιέρα Λεόνε, έπειτα από δύο μήνες χωρίς νέα κρούσματα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, επισημαίνοντας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι.

«Μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες αναφέρθηκαν 49 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 27 τα οποία επιβεβαιώθηκαν από την 1η ως την 25η Δεκεμβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Υγείας της Λιβερίας Τόλμπερτ Νιένσουα.

Πηγές προσκείμενες στις υγειονομικές υπηρεσίες και αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας έκαναν επίσης λόγο περί επανεμφάνισης εστιών της επιδημίας στην επαρχία Γκραντ Κέιπ Μάουντ έπειτα από δύο μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα.

«Οι πολίτες στην (επαρχία) Γκραντ Κέιπ Μάουντ παραβίασαν τα μέτρα» για την αντιμετώπιση του ιού, είπε ο Νιένσουα, καταγγέλλοντας τις πρακτικές που ασκούν και συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στην εξάπλωση της επιδημίας, όπως η τελετουργική πλύση των σορών των θυμάτων πριν από τον ενταφιασμό τους παρά το γεγονός ότι τα πτώματα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον Έμπολα είναι ιδιαίτερα μολυσματικά.

«Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι (εκεί) αρνούνται να πάνε στα κέντρα νοσηλείας (ασθενών με) Έμπολα και αρνούνται να υποβληθούν σε εξετάσεις», τόνισε ακόμη ο υφυπουργός Υγείας.

Η επιδημία, που έχει προκαλέσει μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 7.900 νεκρούς, το 99% εξ αυτών στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε και στη Γουινέα, μοιάζει να επιβραδύνεται σε εθνική κλίμακα στη Λιβερία, εκτιμούσε πάντως ο ΠΟΥ στις αρχές της εβδομάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα