ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ...

Σήμερα συνεδριάζουν τα δύο από τα τρία όργανα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) με μοναδικό θέμα των καθορισμό των εισακτέων από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ...

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο τα ιδρύματα να γνωμοδοτούν και το Υπουργείο να μη λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις τους αυξάνοντας σε
ορισμένα ΑΕΙ και ΤΕΙ τον αριθμό των εισακτέων σε επίπεδα που ξεπερνούν το 50%.

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε σε συνέντευξη τύπου για το όλο θέμα ότι «μαζί με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων ας διαχειριστούν και το θέμα των μεταγραφών».

Στη σημερινή συνεδρίαση και δεδομένου ότι τόσο τα ΑΕΙ όσο και τα ΤΕΙ συνδέουν τον αριθμό των εισακτέων με τις υλικοτεχνικές υποδομές και το προσωπικό τους αναμένεται να προτείνουν να αναλάβουν τα ιδρύματα τον καθορισμό του αριθμό των φοιτητών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ στα περιφερειακά ΑΕΙ-ΤΕΙ οι αριθμοί πιθανόν να παραμείνουν σταθεροί.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γλαβά ο οποίος μας ανέφερε ότι ειδικά στα ΤΕΙ μετά το σχέδιο «Αθηνά» ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε και πήγε σε ένα λογικό επίπεδο αλλά από την άλλη πλευρά αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ στα επίπεδα του 20%.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΤΕΙ δήλωσε ότι τα περιφερειακά ΤΕΙ δεν θα μειώσουν τους εισακτέους με εξαιρέσεις μεμονωμένα Τμήματα. Για παράδειγμα στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου ο αριθμός των εισακτέων είναι αρκετά μεγαλύτερος από τις δυνατότητες των Τμημάτων Λογοθεραπείας και Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής.

«Ένας αριθμός κοντά στα 60-70 εισακτέους για το Τμήμα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής είναι πιο λογικός» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου έναντι των 130 εισακτέων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας.

Σίγουρα μια μεγάλη μείωση του αριθμού εισακτέων θα δημιουργήσει προβλήματα στην κοινωνία καθώς πολλοί υποψήφιοι θα αναζητήσουν λύση στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και ιδίως σε γειτονικές χώρες όπου το κόστος σπουδών είναι προσιτό.

Ο Υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι η κοινωνία θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε ενδεχόμενες αξιώσεις για μεγάλη μείωση των εισακτέων ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των φοιτητών θα αυξηθεί και δεν θα μειωθεί ακόμα και εάν η αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού περάσει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «εμείς όλα τα κύματα της κοινωνικής διαμαρτυρίας τα δεχόμαστε, υπομονετικά, συζητάμε με όλους, στηρίζουμε, το ξύλο που τρώμε είναι ανελέητο, αλλά αυτή είναι η υποχρέωση ενός Πολιτικού. Θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο; Ωραία, ας πάρουν την αρμοδιότητα αφού τη διεκδικούν κι ας πουν στην ελληνική κοινωνία ότι μειώνεται λόγου χάρη ο αριθμός των εισακτέων. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα αυξηθεί».

Εάν αναλάβουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ τον καθορισμό των εισακτέων η μείωση στο συνολικό αριθμό ενδέχεται να κινηθεί σε λογικά επίπεδα. Τα κεντρικά ΑΕΙ-ΤΕΙ θα μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται ενώ τα περιφερειακά αναμένεται να διατηρήσουν σταθερό τον αριθμό και ίσως τον αυξήσουν απορροφώντας ένα μέρος της μείωσης των κεντρικών ιδρυμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα