Μετά το ΣτΕ έρχεται η επίταξη

Ακόμα και το μέτρο της επίταξης μελετά πλέον σοβαρά η κυβέρνηση, προκειμένου να ανοίξουν το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.....

Η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική, ωστόσο, έχει και νομικό έρεισμα, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την αίτηση των πανεπιστημίων και των διοικητικών υπαλλήλων κατά της διαθεσιμότητας.

Η σειρά αποφάσεων του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου
που απέρριψε τις αιτήσεις των πανεπιστημίων της χώρας και του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου Αθηνών, που ζητούσαν να ανασταλεί η, από 23.9.2013, υπουργική απόφαση με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ήταν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα για την πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων.
Πλέον, τα όποια επιχειρήματα των υπαλλήλων για τη συνέχιση της απεργίας που έχει οδηγήσει το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ένα βήμα πριν από την απώλεια του εξαμήνου, απομειώνονται στο ελάχιστο.

Επίταξη «αλά καθηγητές»
Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να δώσει εντολή στο υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών των διοικητικών υπαλλήλων των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ και ΕΜΠ), εφόσον οι σύλλογοι των υπαλλήλων των δυο πανεπιστημίων κηρύξουν και νέα απεργία.
Σήμερα λήγει η νέα πενθήμερη απεργία που κηρύχθηκε από την πανελλήνια ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων καλύπτοντας συνδικαλιστικά τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς την περασμένη εβδομάδα το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κηρύξει παράνομες τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.
Την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, συνεδριάζει η Ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων προκειμένου να καθορίσει την στάση της μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής με την οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι ζητούσαν να κηρυχθεί παράνομη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα.
Τη σκυτάλη θα πάρουν τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, οι οποίοι απεργούν τις τελευταίες δέκα εβδομάδες. Οι διοικητικοί υπάλληλοι θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν την απεργία τους ή εάν θα προχωρήσουν σε άλλης μορφής κινητοποιήσεις με δεδομένο ότι οι πρυτανικές αρχές των δύο ιδρυμάτων προτίθενται να ξεκινήσουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις την ερχόμενη βδομάδα προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο. Σχετικά προγράμματα έχουν καταρτιστεί τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΕΜΠ. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εφόσον οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων αποφασίσουν και πάλι απεργία, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κινηθούν διαδικασίες ανάλογες με αυτές στις οποίες είχε προχωρήσει τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Παιδείας, μετά την απειλή των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να κηρύξουν απεργία την περίοδο των πανελλαδικών.

Δημοσιοποιούνται οι λίστες για τη διαθεσιμότητα
Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη διαδικασία το ΑΣΕΠ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τους πρώτους πίνακες κατάταξης διοικητικού προσωπικού πανεπιστημίων από τους οποίους θα προκύψουν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Τα στοιχεία αφορούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) που ήταν από τα πρώτα που απέστειλαν τις σχετικές λίστες.
Μέσα στις επόμενες ημέρες το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού αναμένεται να εκδώσει τους πίνακες για τις διαθεσιμότητες και για τα υπόλοιπα πέντε από τα οκτώ ιδρύματα που θίγει το μέτρο. Προκειμένου να κλείσει το ανοιχτό ακόμα μέτωπο θα πρέπει και το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όταν ανοίξουν και πάλι να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τις λίστες με την κατάταξη του προσωπικού τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να καταρτιστούν οι τελικοί πίνακες με τα ονόματα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν από τα πανεπιστήμια.

Πηγή: Real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα