Μίλησε ή όχι για "grexit" ο Αυστριακός ΥΠΕΞ;

"Δεν μίλησε ποτέ για αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών", ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ» ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ράινχολντ Λοπάτκα....
Συγκεκριμένα ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ράινχολντ Λοπάτκα, όταν αναφέρθηκε για τη δημιουργία μηχανισμού αποπομπής χωρών- μελών από την Ευρωζώνη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, δεν εννοούσε αποκλεισμό της Ελλάδας
από το ευρώ, αλλά τη μελλοντική θέσπιση νέων κανόνων στη νέα Ευρωπαϊκή ΣυνθήκηΑναφέροντας πως η ενίσχυση της Ευρώπης απαιτεί ενασχόληση με τις αδυναμίες της και πως μια συμφωνία, στο τέλος της οποίας δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για χώρες που έχουν παραβιάσει τους κανόνες, δεν θα έχει αποτέλεσμα, ο κ. Λοπάτκα διευκρινίζει ότι μια «αποπομπή» θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση σε μια νέα Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διευκρινίσεις είχε κάνει και ο ίδιος ο κ. Σπίντελεγκερ, προ δεκαημέρου, στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Άλπμπαχ», μετά από σχετική παρέμβαση της Ελληνίδας πρώην υπουργού και πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άννας Διαμαντοπούλου. Ήδη, κατά την παρουσίαση της «πρότασής» του, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε αποδοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και από αυτόν τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Σπίντελεγκερ είχε παραδεχτεί πως, για κάτι τέτοιο, θα απαιτούνταν αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η οποία θα συνδεόταν με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και θα απαιτούσε τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Σε άλλη συνέντευξή του, στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ», με την ευκαιρία της χθεσινής ορκωμοσίας του, ο νέος Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζει πως, σε αντίθεση με τον καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, δεν συμφωνεί καθόλου με τη συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προτού κατατεθεί η έκθεση της «τρόικα», καθώς, κατά την άποψή του, με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει χαλάρωση των όρων που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα.
Επισημαίνοντας πως, όταν κάποιος ζητά και παίρνει αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα σε αυτόν που έδειξε αλληλεγγύη να απαιτεί την τήρηση των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τα οικονομικά μέτρα, ο κ. Λοπάτκα τονίζει ότι η Αυστρία πρέπει, ξεκάθαρα, να βρίσκεται στο «σωστό στρατόπεδο» και αυτό είναι εκείνο της Γερμανίας και όχι του Γάλλου προέδρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα