Μόνο 319 μπορούν να απολυθούν αμέσως από το Δημόσιο

«Δεν μπορείς να κάνεις διοικητική μεταρρύθμιση υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων προσωπικού» υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης. Η εμμονή όμως του κ. Μανιτάκη στο δόγμα των μη απολύσεων, που τον έφερε και σε ευθεία σύγκρουση με την τρόικα, δεν αντανακλά μόνο την πολιτική του θέση. Πηγάζει και από την αδυναμία να εξεύρει το αναγκαίο προσωπικό το οποίο,
με βάση τις διακηρύξεις του για την «εργασιακή διαθεσιμότητα» ή την απομάκρυνση «των επίορκων, των ανίκανων και των κοπανατζήδων», θα μπορούσε να πάρει το διαβατήριο εξόδου από το Δημόσιο....

Μόνο 319 άτομα αποτελούν τη «δεξαμενή» των υπαλλήλων που θα μπορούσαν να φύγουν αύριο το πρωί από το Δημόσιο χωρίς να υπάρξουν νομικές επιπλοκές. Από αυτούς οι 49 προέρχονται από τους 21 οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται με βάση σχετική ρύθμιση που έχει έλθει προς ψήφιση στη Βουλή και οι 270 είναι οι «επίορκοι υπάλληλοι» που έχουν τεθεί σε αργία με τελεσίδικες αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Το ναυάγιο της εφεδρείας που εξελίχθηκε επί υπουργίας του κ. Δημήτρη Ρέππα επανέρχεται στο προσκήνιο. Τυχόν εμμονή, από την άλλη πλευρά, της τρόικας για άμεσες απολύσεις προσωπικού απειλεί να τινάξει στον αέρα και γενικότερα τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, η οποία έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και υπάρχει το ενδεχόμενο να εκφυλιστεί.
Ο κ. Μανιτάκης πάντως «συμφώνησε» με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, αν και επί της αρχής τάσσεται κατά των «τυφλών απολύσεων», να επιταχυνθούν τουλάχιστον οι διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ως το τέλος του έτους μια ικανή «δεξαμενή» υπαλλήλων που θα τεθούν σε «εργασιακή διαθεσιμότητα». «Τα πάντα λειτουργούν πλέον στο "κόκκινο"» λένε στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ετσι μία από τις πρώτες αποφάσεις του κ. Μανιτάκη είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση και συγκρότηση σε σώμα των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων, στα οποία θα περάσουν και όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις, οι οποίες αγγίζουν περίπου τις 2.000, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να γίνει το ξεσκαρτάρισμα της ήρας από το στάρι. Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα κριθούν ένοχοι είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες.
Το ίδιο θα συμβεί με τους κοπανατζήδες και τους ανίκανους, οι οποίοι φθάνουν τα 9.000 άτομα, αν και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την αξιολόγηση του προσωπικού. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ποιο όργανο θα κρίνει ποιοι υπάλληλοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, αν και οι παραβάσεις του Κώδικα εκ μέρους τους είναι σχετικά εύκολο να διαπιστωθούν από την εξέταση των ατομικών φακέλων τους και τις εκθέσεις των προϊσταμένων τους.
Απόφαση πάντως της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση να πραγματοποιηθεί υπό την άμεση εποπτεία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η αντικειμενικότ
Keywords
Τυχαία Θέματα