Νέα καταδίκη Ψωμιάδη…

Ένοχος κρίθηκε, για τρίτη φορά, ο εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, για τη γνωστή υπόθεση μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, κατά τη νομαρχιακή του θητεία. Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για παράβαση καθήκοντος και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή. Ήταν η τρίτη φορά που ο Π. Ψωμιάδης
δικάστηκε για αυτή την υπόθεση. Είχαν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με αναστολή, αλλά... κατόπιν προσφυγής του στον Άρειο Πάγο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στο 5μελές Εφετείο.

Βάσει της προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης, είχε τεθεί τον περασμένο χρόνο σε αργία από τα καθήκοντα του περιφερειάρχη.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορούσε στη μείωση, εκ μέρους του, χρηματικών προστίμων εις βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε το πετρέλαιο που διέθετε προς πώληση, με τη μέθοδο του αποχρωματισμού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία από 89 σε 5 χιλιάδες ευρώ.

Η απολογία του Π. Ψωμιάδη

Κατά την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου, ο πρώην νομάρχης υποστήριξε ότι είναι αθώος κι ότι έπεσε θύμα πλάνης. Ανέφερε, δε, ότι ενήργησε χωρίς δόλο κι ότι κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, ακολουθώντας την εισήγηση των νομικών υπηρεσιών της Νομαρχίας και του αντινομάρχη Γ. Τσαμασλή.

«Πράξαμε τα νόμιμα. Δεν υπήρχε δόλος, ούτε είχα όφελος. Ταλαιπωρούμαι τόσο καιρό μ' αυτήν την υπόθεση. Ένα γυμνάσιο τελείωσα, τι παραπάνω ήξερα από τις νομικές υπηρεσίες της Νομαρχίας και τον αρμόδιο αντινομάρχη» είπε, χαρακτηρίζοντας τα επιβληθέντα πρόστιμα «υπερβολικά».

Εξερχόμενος από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο κ. Ψωμιάδης είπε: «Συνεχίζουμε στο Άρειο Πάγο. Καμιά άδικη απόφαση δεν θα με κάμψει …».

Την ενοχή του πρώην νομάρχη πρότεινε κι ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Χαλντούπης. «Υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας», τόνισε κατά την αγόρευσή του, «προσφέροντας οικονομικό όφελος στον πρατηριούχο, ο οποίος κέρδισε πολλαπλάσια ποσά από τη συστηματική νοθεία».
Υπογράμμισε, δε, ότι το επιβληθέν πρόστιμο ήταν 58 φορές μικρότερο από το προβλεπόμενο ανώτερο πρόστιμο, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς που προέβαλε η υπεράσπιση περί νομική πλάνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα