Νέες διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι κατά των εξορύξεων…



Αρκετές εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν για 10η συνεχόμενη Κυριακή στο Βουκουρέστι, κατά του διπλού γιγαντιαίου έργου εξόρυξης χρυσού από καναδική εταιρεία και σχιστολιθικού φυσικού αερίου από αμερικανικό κολοσσό, απαιτώντας ταυτόχρονα την παραίτηση της... κεντρο-αριστερής κυβέρνησης.

Στο Βουκουρέστι, πάνω από 1.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «παραίτηση» και καταγγέλλοντας ότι η εκτελεστική εξουσία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα, «προδίδει
τις προεκλογικές της υποσχέσεις» που παρείχε όταν ήταν στην αντιπολίτευση δίνοντας το πράσινο φως για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου και χρυσού. Στα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στην Ευρώπη, στο χωριό της Ρόσια Μοντάνα στη βορειοδυτική Ρουμανία. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
«Ήταν ένα σοκ για μένα να βλέπω ότι οι δικοί μας ηγέτες μας θέλουν να προωθήσουν και να παρέχουν άδεια σε μια ξένη εταιρεία, χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα αυτά στην οικονομία ή το περιβάλλον της Ρουμανίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κρίνα Προτάν μια από τις διαδηλώτριες.
Η καναδική εταιρεία Gabriel Resources θέλει να εξάγει 300 τόνους χρυσού, αλλά για το έργο αυτό απαιτείται η χρήση 12.000 τόνων κυανίου ετησίως, που όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή και θα οδηγήσει στην αναγκαστική εσωτερική «μετανάστευση» εκατοντάδων ανθρώπων.
Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πανεπιστημίου όπου η έδρα της κυβέρνησης, φώναζαν επίσης συνθήματα και κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία Chevron στα βόρειο - ανατολικά. Υπό την πίεση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν καταλάβει το χώρο όπου η εταιρεία θέλει να κάνει τις πρώτες της γεωτρήσεις η Chevron έχει αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές του.
Πορείες διαμαρτυρίας έγιναν επίσης από περίπου 2.500 άτομα και στην πόλη Κλουζ στα βορειοδυτικά της Ρουμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα