Ο «άγγελος» των γυναικών του Αφγανιστάν

Η Λειλά, η Φίζα και η Φάτιμα είναι από 18 έως 20 ετών, έχουν μπροστά τους ένα τετράδιο και κάθονται στο θρανίο κάνοντας μαθήματα αγγλικών. Δεν είναι όμως μαθήτριες, αλλά κρατούμενες στη φυλακή της Χεράτ του Αφγανιστάν. Ολες τους κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους και παρότι δηλώνουν αθώες δεν διαθέτουν τα μέσα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.....

Είναι γνωστές οι δεκάδες περιπτώσεις γυναικών στην χώρα που πέφτουν θύματα ενδοικογενειακής βίας, κακοποίησης από τους συζύγους τους ακόμα και θύματα δολοφονιών επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές των
ανδρών του σπιτιού. Πολλές είναι επίσης οι γυναίκες που για να ξεφύγουν από το Γολγοθά τους, αυτοπυρπολούνται δίνοντας έτσι ένα τέλος στις κακουχίες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Repubblica.
Τις γυναίκες που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις προσπαθεί να βοηθήσει η Γενική Εισαγγελέας της Χεράτ Μαρία Μπασίρ. Η 42χρονη μητέρα τριών παιδιών και σύζυγος που το περιοδικό Time πριν ένα χρόνο την συμπεριέλαβε στους εκατό πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία αυτών των γυναικών κι όχι μόνο.
Προσπαθεί με κόπο να πατάξει τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την κακοποίηση εντός των οικιακών τειχών.

Για αυτό το λόγο μάλιστα δέχεται καθημερινές απειλές για τη ζωή της και αναγκάζεται να ζει περικυκλωμένη από 23 ένοπλους σωματοφύλακες οι οποίοι βρίσκονται έξω από την πόρτα του γραφείου της. Η ίδια πάντως δηλώνει ότι τίποτα δεν τη σταματά, ούτε ο φόβος παρότι πριν δύο χρόνια είχε πυροδοτηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το σπίτι της.
«Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε ενεργά το 2006 με αυτό το θέμα, ήμασταν μόνο δύο γυναίκες. Τώρα έχουμε φτάσει τις 12 και προσπαθώ να αποδείξω ότι οι γυναίκες μπορούμε να τα καταφέρουμε», λέει η Μπασίρ η οποία μέσα σε ένα μόλις χρόνο εξέτασε 250 υποθέσεις γυναικών που έχουν γίνει θύματα βίας. «Σχεδόν πάντα ο θύτης είναι ο σύζυγος ή ένα πολύ κοντινό πρόσωπο στη γυναίκα», τονίζει η Μπασίρ
«Για την 16χρονη κόρη μου προσπαθώ περισσότερο και δεν εγκαταλείπω. Γιατί θέλω να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Και για να γίνει αυτό πρέπει το μυαλό των ανθρώπων να ανοίξει και κυρίως εκείνο των ανδρών. Πρέπει λοιπόν να τους μιλήσουμε, να καταλάβουν τα δικαιώματα των γυναικών και τι επιτρέπει και τι απαγορεύει η νομοθεσία», συνεχίζει.

Η ίδια δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό «ηρωίδα», όμως ακόμα και έτσι το μόνο σίγουρο είναι ότι για πολλές γυναίκες αποτελεί το στήριγμα που δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα