Ο χρόνος που χάνεται μέχρι το νοσοκομείο στοιχίζει ανθρώπινες ζωές

Η μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή τραυματιών από τροχαία στα νοσοκομεία και η μη έγκαιρη αντιμετώπισή τους από τους γιατρούς, έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ασθενών ετησίως...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 1ης Πανελλαδικής Καταγραφής Τραύματος, που παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, Στυλιανός Κατσαραγάκης, ενόψει του 7ου συνεδρίου Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως τις 27 Απριλίου στην Αθήνα,
κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται 24.000 ατυχήματα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.000, οι τραυματίες αγγίζουν τις 32.000, με την κατάσταση των 7.000 να κρίνεται βαριά.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαραγάκη, τα μισά ατυχήματα προκαλούνται από άτομα ηλικίας 21-44 ετών και το 68,2% των τραυματιών είναι ηλικίας έως 54 ετών.
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε 35 δημόσια νοσοκομεία ανά την επικράτεια και αφορά 8.862 τραυματίες σε διάστημα 12 μηνών, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή των τραυματιών ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των κακώσεων τους, που ανέρχεται στα 54 λεπτά.
Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος της αναμονής των τραυματιών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αυξάνεται με βάση τη βαρύτητα των περιστατικών, «τη στιγμή που θα περίμενε κάποιος ότι θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο», σημείωσε ο καθηγητής. Έτσι ασθενείς με αποτρέψιμους θανάτους παραμένουν στο ΤΕΠ περισσότερο από μία ώρα και 30 λεπτά και ταυτόχρονα καταγράφεται μεγάλος αριθμός διακομιδών από το ΤΕΠ σε άλλο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή ο ασθενής.
Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πραγματοποιούνται πολλές χειρουργικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με μικρής βαρύτητας τραύματα, ενώ προκαλεί ανησυχία ο τεράστιος χρόνος αναμονής στο ΤΕΠ για όλους τους τραυματίες, αλλά ιδιαίτερα για όσους μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή το χειρουργείο, καθώς ο χρόνος αναμονής φθάνει και τις 3 ώρες. Μάλιστα, το 90% των θανάτων συμβαίνουν εντός της λεγόμενης «χρυσής ώρας», της κρίσιμης περιόδου μεταξύ 10 λεπτών και 3 ωρών, επεσήμανε ο κ. Κατσαραγάκης, προσθέτοντας ότι η μεγάλη παραμονή στα επείγοντα περιστατικά καταδεικνύει «την κακή οργάνωση που υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία, τα ελλιπή μέσα, την κακή διαλογή, την αντιμετώπιση των ασθενών από μη κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς και τη μη εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων».
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν σοβαρούς προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα του τρόπου αντιμετώπισης στα νοσοκομεία, όπως αυτά λειτουργούν σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη δημιουργίας κέντρου τραύματος και στη χώρα μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα