Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ 11 ΔΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ...

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής, ο μεγιστάνας της ζάχαρης, του τσιμέντου και των αλεύρων, ο Αλίκο Ντανγκότε (Aliko Dangote) είναι ο άνθρωπος που μπορεί να παρέμεινε στην κορυφή, όμως έχασε τεράστιο μέρος της καθαρής του περιουσίας...

μέσα σε ελάχιστο χρόνο.Όχι ότι ξέμεινε από λεφτά, αλλά δεν είναι και λίγο από περιουσία 25 δισ. δολαρίων να πέφτεις στα 14 δισ. δολάρια μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Ο Αλίκο Ντανγκότε είδε να εξανεμίζεται μεγάλο μέρος της περιουσίας του εξαιτίας των κλυδωνισμών στο τοπικό νόμισμα της Νιγηρίας, αλλά και εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης σε τσιμέντο.

Παρόλα
αυτά είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής με περιουσία 14 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, παγκοσμίως είναι στην 67η θέση.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει

«Εάν μου δώσεις σήμερα 5 δολάρια, θα τα επενδύσω όλα στη Νιγηρία», έχει πει. «Ο κόσμος συχνά ρωτά: γιατί να μπλέξει κανείς με την αγροτική παραγωγή; Η απάντηση είναι ότι υπάρχει τεράστιος συσχετισμός μεταξύ τροφίμων και ενέργειας», παρατηρεί, ο ίδιος και λέει ότι: «Αισθάνομαι ότι η Νιγηρία είναι σαν την Κολομβία. Ο κόσμος έχει μια στρεβλή εικόνα των δύο χωρών, καθώς βασίζεται σε στερεότυπα και πληροφορίες που ίσχυαν πριν από 20 χρόνια. Όταν μιλούν για την Κολομβία, για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο νου είναι το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τη Νιγηρία. Δεν είμαστε πια στη δεκαετία του ’70. Τα πράγματα έχουν αλλάξει».

Πώς έγινε ζάμπλουτος

Ο Νταγκόντε γεννήθηκε σε μία χώρα όπου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Καλλιεργούν αραβόσιτο, ρύζι, λαχανικά, εσπεριδοειδή, βαμβάκι, κοκκοφοίνικες. Εξάγουν επίσης κτηνοτροφικά προϊόντα, πολύτιμα ξύλα και καουτσούκ, ενώ η χώρα είναι ένας από τους πετρελαιοπαραγωγούς γίγαντες όχι μόνο της Αφρικής.

Είχε το προνόμιο να γεννηθεί σε μια πλούσια οικογένεια της Νιγηρίας, να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο Κάιρο και να εξασφαλίσει από το θείο του ένα δάνειο 3.000 δολαρίων για την πρώτη του δουλειά. Από την οικογένεια της μητέρας του, Μαριάγιας Ζανουσί Νταντάτα, ανήκει στην πανίσχυρη οικογενειακή δυναστεία των Νταντάτα που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ο ίδιος ο Αλίκο Ντανγκότε ισχυρίζεται πως στηρίχτηκε στις δικές του δυνάμεις για να κτίσει την αυτοκρατορία του.

«Στην οικογένειά μας έχουμε την επιχειρηματικότητα στο αίμα μας, αλλά δεν το εκμεταλλεύθηκα αυτό. Δεν κληρονόμησα ούτε σεντς, εργάστηκα σκληρά και τα κατάφερα. Όσα κληρονόμησα από τον πατέρα μου, τα δώρισα για καλό σκοπό», έχει πει ο ίδιος.

Το 1977 ξεκίνησε με δάνειο 3.000 δολαρίων που του έδωσε ο αδελφός της μητέρας του, το οποίο και αποπλήρωσε. Ίδρυσε τότε την Dangote Group, μία μικρή εταιρεία για να διαπραγματεύεται αλεύρι, ζάχαρη και τσιμέντο. Στη συνέχεια άρχισε να αγοράζει φορτηγά και να εισάγει τσιμέντο.

Σήμερα ο όμιλος ανέπτυξε τις δραστηριότητες του έξω από τη Νιγηρία, στην Τανζανία, στο Μπενίν, στην Γκάνα, τη Ζάμπια, τη Νότιο Αφρική.

Έχει παρουσία ακόμα στην επεξεργασία άλατος, την αλευροβιομηχανία, εισάγει τρόφιμα, ενώ εξάγει βαμβάκι, κακάο, τζίντζερ κ.ά. Κατασκευάζει δίκτυο 14.000 χλμ. οπτικών ινών για όλη τη Νιγηρία και έχει επενδύσεις σε ακίνητα, τράπεζες, κλωστοϋφαντουργία και μεταφορές.

Δεν κάνει ποτέ διακοπές

Ο 58χρονος δισεκατομμυριούχος κοιμάται ελάχιστα και δεν κάνει διακοπές, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times η προσωπική του ζωή μένει κρυφή. Μάλιστα φέρεται να έχει κάνει μια φορά διακοπές μιας εβδομάδας στο Μαιάμι.

Τη μισή του ζωή διαμένει στη Νιγηρία και την υπόλοιπη ταξιδεύει παντού. Είναι παντρεμένος -έχει κάνει δύο γάμους- και έχει τρία μεγάλα παιδιά. Διαθέτει ιδιωτικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του σε διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά και μια πολυτελή θαλαμηγό.

Στα σχέδια του είναι να εισαγάγει τον όμιλό του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Αποσκοπώντας να βελτιώσει τη ρευστότητα των εταιρειών του, αλλά και να προσελκύσει ξένους θεσμικούς επενδυτές, θα εισαγάγει στο LSE τον Dangote Group έως το τέλος του 2016. Ακόμη σχεδιάζει να τετραπλασιάσει την προμήθεια φυσικού αερίου στη Νιγηρία, κατασκευάζοντας αγωγούς με την αρωγή ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως τα Carlyle Group και Blackstone Group.

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας μπήκε και πεδίο της διύλισης πετρελαίου, κατασκευάζοντας ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια διεθνώς με επενδύσεις 7 δισ. δολαρίων και παραγωγική ικανότητα 400.000 βαρελιών πετρελαίου τον χρόνο. Οι δραστηριότητές του στη ζάχαρη και την επεξεργασία της τον καθιστούν τον βασικό προμηθευτή για τις νιγηριανές εταιρείες αναψυκτικών, τις ζυθοποιίες και τις εταιρείες παρασκευής ζαχαρωδών. Το εργοστάσιο επεξεργασίας ζάχαρης, που διατηρεί είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο και παράγει 800.000 τόνους ζάχαρης ετησίως.

Η αγάπη του για την Άρσεναλ

Έχει προσπαθήσει να αγοράσει την Άρσεναλ, αν και δεν τα κατάφερε. «Ελπίζω ακόμη ότι κάποια μέρα και στην κατάλληλη στιγμή θα αγοράσω την ομάδα. Μπορεί να το κάνω, αλλά όχι σε κάποια τρελή τιμή, αλλά σε κάποια που οι τωρινοί μέτοχοι δεν θα μπορούν να πουν όχι. Ξέρω τη στρατηγική μου. Έχουμε στα σκαριά επενδύσεις 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα χρόνια και τώρα θέλω να φτάσω τις επιχειρήσεις μου σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Όταν θα τελειώσω με αυτό, ίσως να ξανακάνω πρόταση για την Άρσεναλ», τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα