Ο Μόντι επικεφαλής κομμάτων του ιταλικού Κέντρου

Μετά τη συνάντησή του με τον Χριστιανοδημοκράτη Πιερφερντινάντο Καζίνι, τον υπουργό Αντρέα Ρικάρντι και τους εκπροσώπους του κινήματος «Μελλοντική Ιταλία» του Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί ενός κεντρώου συνασπισμού, που θα στηρίζει τη φιλοευρωπαϊκή του ατζέντα....

«Πιστεύω ότι η κατάσταση ανάγκης δεν έχει τελειώσει, έχει τελειώσει η οικονομική κατάσταση ανάγκης, αλλά υπάρχει μια εξίσου σοβαρή και ίσως πιο σημαντική: αυτή της ανεργίας, κυρίως ανάμεσα στους νέους, αλλά κι εκείνη του περιορισμού της ανάπτυξης» δήλωσε ο
«Προφεσόρε».
Εξήγησε μάλιστα ότι δεν υπάρχει σκοπός να καλυφθεί μια κεντρώα θέση μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς, αλλά στόχος είναι να καταρρεύσουν τα σύνορα και τα εμπόδια και να ενταχθούν νέα κριτήρια, εντοπίζοντας εκείνους που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μέτρα που θα σπάνε τις αρχαϊκές μορφές του συνδικαλισμού.
Ενισχυμένος από τις δημοσκοπήσεις που ανεβάζουν σε 20% το ποσοστό των κεντρώων δυνάμεων που στηρίζουν το πολιτικό του μανιφέστο, ο Μάριο Μόντι λοιπόν εμφανίζεται σίγουρος για το πολιτικό του βήμα.
Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζει πως «ποτέ δε σκέφτηκα να ιδρύσω ένα νέο κόμμα, δεν είμαι άνθρωπος της πρόνοιας». Συμπλήρωσε μάλιστα πως θα υπάρξει μια ανασυγκρότηση, αλλά όχι νέο κόμμα. Τόνισε δε στην ομιλία του πως στο πρόγραμμά του η αναφορά στην Ευρώπη είναι πρωταγωνιστική, κεντρική και αυτό ισχύει για όλους.
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας, ακόμη και μετά την ανακοίνωσή του ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές, φαίνεται πως έπεισαν τον Μόντι να αναθεωρήσει τη στάση του.
Με δεδομένο ότι ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς Λουίτζι Μπερσάνι εμφανίζεται να προηγείται με διαφορά και να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις εκλογές του Φεβρουαρίου, ενδέχεται να βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικείμενη συμφωνία με τον Μόντι για τον σχηματισμό κυβέρνησης με κύριο χαρακτηριστικό τον «αντι-Μπερλουσκονισμό».
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν πολιτικοί αναλυτές, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι ο Μπερσάνι δεν αποδοκίμασε την πρόσφατη δήλωση του Μόντι ότι ενδιαφέρεται μόνο να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης, αλλά και επειδή τα αποτελέσματα των γκάλοπ δείχνουν ότι η αστική τάξη της Ιταλίας δεν θέλει Μπερλουσκόνι και δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον «ανεξέλεγκτο» κεντροαριστερό Μπερσάνι.
«Για τη Γερουσία θα παρουσιαστεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στη Βουλή θα έχουμε μια σειρά από συνδυασμούς» διευκρίνισε ο Μόντι. Προσέθεσε δε ότι «έθεσε πολύ αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι έγιναν δεκτοί».
Το ψηφοδέλτιο για τη Γερουσία πρόκειται να ονομαστεί «Ατζέντα Μόντι για την Ιταλία».
Ο Μόντι εξήγησε ότι, ως ισόβιος γερουσιαστής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα των δυνάμεων που ασπάσθηκαν το πολιτικό του πρόγραμμα προσφέρει λαϊκή νομιμοποίηση και έγκριση της πολιτικής του στράτευσης.
«Παίζουν ρόλο οι ιδέες, ένας χρόνος διακυβέρνησης και το μέλλον της Ιταλίας» είπε ο Μόντι.
Για το αν ελπίζει να ξαναγίνει πρωθυπουργός, απάντησε ότι «δεν είναι τώρα, η στιγμή να γίνουν τέτοιου είδους προβλέψεις για το μέλλον. «Ας περιμένουμε και θα δούμε» είπε, χαρακτηριστικά, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα