Ο Πούτιν αυταναγορεύθηκε σταυροφόρος κατά της διαφθοράς

Πρώτα ήταν ο υπουργός Αμυνας, που έφυγε κακήν κακώς λόγω διαφθοράς. Τώρα ήρθε η σειρά της υπουργού Γεωργίας που απομακρύνθηκε από τη θέση της λόγω νεποτισμού και παράνομου πλουτισμού. Η δημόσια τηλεόραση στη Ρωσία έχει κηρύξει επιθετική εκστρατεία εναντίον «των κλεφτών, των προδοτών και των εχθρών του λαού» προβάλλοντας αυτές τις υποθέσεις. Αλλά ο κύριος στόχος, σύμφωνα με πολλούς νααλυτές, είναι άλλος: να αυξηθεί η δημοτικότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εμφανίζεται τώρα σαν άτεγκτος εχθρός, και τιμωρός,
της διαφθοράς...
Η πρώην υπουργός Γεωργίας Ελένα Σκρίνικ κρατούσε το χαρτοφυλάκιο από το 2009. Μέσα σε τέσσερα χρόνια απέκτησε τεράστια περιουσία.
Στις αρχές του Νοεμβρίου είχε προηγηθεί άλλο παρόμοιο σκάνδαλο. Ο Πούτιν απομάκρυνε αιφνιδιαστικά τον υπουργό Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, και από τότε δεν έχει περάσει μέρα που να μην φέρνει κάποια νέα αποκάλυψη για υποθέσεις διαφθοράς.
Το περίεργο και το καινούργιο είναι ότι τα κρατικά κανάλια και εφημερίδες φίλα προσκείμενες στο Κρεμλίνο καλύπτουν εκτενώς αυτά τα κρούσματα.
«Στόχος της εκστρατείας; Να παρουσιάσουν τον Πούτιν, που στον 13ο χρόνο της εξουσίας του έχει τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής εδώ και μια δεκαετία - σαν άτεγκτο εχθρό της διαφθοράς. Τον Σεπτέμβριο, μόλις το 41% των Ρώσων είπαν ότι εμπιστεύονται τον πρόεδρο», γράφει το Spiegel online.
Το λαϊκό αίσθημα το εξέφρασε πολύ παραστατικά ο Σεργκέϊ Μαρκόφ, πρώην βουλευτής του κόμματος του Πούτιν στη Δούμα, που εξαπέλυσε μύδρους σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση.
«Σήμερα κλέβουν περισσότερα από το κράτος από όσα οι Μπολσεβίκοι και οι τσάροι μαζί. Οι αξιωματούχοι δεν φοβούνται πια κανέναν απολύτως. Ούτε τον Στάλιν, ούτε τον Λένιν, ούτε τον Θεό, ούτε τον διάβολο, ούτε τους αγίους, ούτε την δημοκρατία. Η έκφραση «εχθρός του λαού» πρέπει να ξαναμπεί στο λεξιλόγιό μας για τους διεφθαρμένους αξιωματούχους. Πρέπει να τους πολεμήσουμε όλοι, μαζί με τον πρόεδρο», είπε, καταχειροκροτούμενος από το κοινό στο στούντιο.
«Τέτοιες σκληρές κουβέντες μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να ξαναπάρουν την ανιούσα τα ποσοστά του Πούτιν. Πρέπει όμως να περιμένουμε για να δούμε αν θα μεταφραστούν σε πραγματικό αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς», γράφει το Spiegel.
Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης λένε ότι όλα αυτά γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Ο Πούτιν πράγματι χρησιμοποιεί πιο συστηματικά από όσο στο παρελθόν, εκστρατείες κατά της διαφθοράς, για να νομιμοποιήσει την εξουσία του.
«Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν αφορούν το ίδιο το κέντρο της εξουσίας, κάτι που σημαίνει ότι το κίνημα διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης δεν θα ικανοποιηθεί από αυτές τις εκστρατείες. Τα μεγάλα στρώματα του πληθυσμού μπορεί πάντως να πιστέψουν, και λόγω της προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, ότι γίνεται μια πιο εντατική προσπάθεια κατά της διαφθοράς», καταλήγει το Spiegel.
Keywords
Τυχαία Θέματα