Ο ρόλος των social media στη δημοσιογραφία…



Η προσπάθεια να βρεθεί η αλήθεια για την κυπριακή οικονομική κρίση αποτελεί έναν μάταιο αγώνα, ανέφερε ο Γιώργος Κέντας, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Κύπρος και Προπαγάνδα», που διεξήχθη... στο πλαίσιο του #Retreat2013 του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στον Αγρό. Ο Γιώργος Κέντας σημείωσε ότι η κοινή γνώμη δεν είναι άμοιρη συμμετοχής στην επιτυχία της προπαγάνδας και ότι η προπαγάνδα
είναι αποτελεσματική «διότι υπάρχει εμπεδωμένο συμφέρον».

Κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν, ακόμη, οι Μιχάλης Κοντός πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, Ανδρέας Παναγιώτου επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Frederick και ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Χρύσανθος Χρυσάνθου, δημοσιογράφος και μέλος ΣΕΠ του Μεταπτυχιακού Προγράμματος.
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Αιμιλιανίδης τόνισε ότι η έννοια της προπαγάνδας είναι η προσπάθεια να πείσει ότι αυτά που η ίδια πιστεύει είναι σωστά. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο καθένας πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια και επεσήμανε ότι η καλοπιστία στην εξέταση γεγονότων είναι καθοριστικός παράγοντας για να αποφευχθεί η παραπλάνηση.
Από τη μεριά του, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο εκφράζουν το κυπριακό κεφάλαιο και ότι επικρατεί μια ηγεμονική ιδεολογία, η οποία μέσω των δικών της μηχανισμών προσπαθεί και επιβάλλει τα συμφέροντά της. Σημείωσε ότι πάντα οι απαγορευμένες ερωτήσεις δείχνουν τι θέλει η ηγεμονική ιδεολογία και ότι η σύγκρουση συμφερόντων είναι ένα από τα θέματα που λογοκρίνονται περισσότερο.
Τέλος, ο κ. Κοντός διαχώρισε τις έννοιες κόμμα και παράταξη, χαρακτηρίζοντας το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ως δύο μπλοκ εξουσίας που ταυτίζονται με τη δεξιά και την αριστερή παράταξη αντιστοίχως. Υποστήριξε ότι τα δύο κόμματα διατηρούν την κοινωνική ρήξη και την πόλωση, διότι αυτό τα εξυπηρετεί στη συσπείρωσή τους. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το ΑΚΕΛ τώρα συρρικνώνεται και ότι αν ο ΔΗΣΥ καταφέρει να επικρατήσει, αυτό θα είναι συνέπεια της ορθολογικής χρήσης των μέσων επικοινωνίας.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: το μέλλον είναι εδώ
Στο συμπέρασμα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας συνέκλιναν όλες οι παρουσιάσεις της ημερίδας «Ο ρόλος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στα πεδία της Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας», η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο του #Retreat2013.
Σε αυτήν συμμετείχαν η Σοφία Ιορδανίδου αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΚΥ, η λέκτορας του ΑΠΚΥ Janna Otterbacher, οι Βάλια Καϊμάκη και Λήδα Τσενέ μέλη ΣΕΠ και η κα Ιωάννα Ηλιάδη, διδακτορική φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος.
Το Πρόγραμμα από φέτος ενσωμάτωσε οριζόντια τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς και σε αυτό το πνεύμα παρουσιάστηκε ο καινούργιος «οδηγός επιβίωσης» με τίτλο «Κοινωνικά Μέσα και Επικοινωνία», ο οποίος προσφέρει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις για να διαχειριστούν τα νέα εργαλεία.
Το ΑΚΠΥ, ακολουθώντας τις επιταγές της Επιστήμης αλλά και της αγοράς, προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στη συνεύρεση των παραδοσιακών και των σύγχρονων μορφών ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η κα Ιορδανίδου ανακοίνωσε και νέες αλλαγές στη διάρθρωση του Προγράμματος προς την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Έτσι πλέον, παλαιά και νέα εργαλεία και πρακτικές θα αποτελούν το οπλοστάσιο του σύγχρονου επαγγελματία της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει σε έναν συνεχώς μεταλλασσόμενο επικοινωνιακό κόσμο.
Keywords
Τυχαία Θέματα