Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ;

Οι εκλογές είναι ήδη παρελθόν και η κυβέρνηση, μετά και τον ανασχηματισμό, ετοιμάζεται να βάλει ξανά μπροστά το μεταρρυθμιστικό έργο και την ολοκλήρωση των δεσμεύσεών της. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την πρώτη μίνι κρίση, με αφορμή τις απολύσεις, προ των πυλών, ο
πρωθυπουργός αναμένεται να αναζητήσει συμμάχους για την επόμενη μεγάλη μάχη.
Μετά από το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται και το οποίο θα έχει σε πρώτο πλάνο τις απολύσεις στο Δημόσιο
και την ολοκλήρωση της κινητικότητας η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον επόμενο σκόπελο, εκείνον της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες έχει ξεκινήσει η κούρσα για να ολοκληρωθεί το παζλ των 180 που θα στηρίξουν την εκλογή προέδρου για να μην υπάρξουν πρόωρες κάλπες.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βγήκε ενισχυμένη μετά τις εκλογές, καθώς, από το ασφυκτικό νούμερο των 152 ανέβηκε στους 155 με την προσθήκη των Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη. Επιπλέον, ο Δημήτρης Μπριάνης αντικατέστησε τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Σταυρογιάννη (εκλέχθηκε δήμαρχος Λαμίας) και η ΚΟ της ΝΔ αυξήθηκε κατά ένα άτομο.
Ωστόσο, μέχρι τον μαγικό αριθμό 180 χρειάζονται άλλοι 25 βουλευτές και μέχρι στιγμής τα φλερτ των ανεξάρτητων βουλευτών δεν είναι πολύ ευδιάκριτα, αλλά, κοινοβουλευτικοί παράγοντες από τον χώρο της ΝΔ εκτιμούν ότι υπάρχει ολοένα και αυξανόμενος αριθμός που δεν επιθυμεί εθνικές εκλογές.

Οι πρώην αντιμνημονιακοί

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στη Συγγρού κάνουν λόγο για μια νέα «κατηγορία» βουλευτών που είναι οι «πρώην αντιμνημονιακοί» οι οποίοι ενδεχομένως να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το σκεπτικό, όπως αναφέρουν «Τα ΝΕΑ», είναι ότι η χώρα σταδιακά βγαίνει από το Μνημόνιο και η κυβέρνηση δείχνει εμφανώς ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, συνεπώς, δεν αποκλείεται αρκετοί από αυτούς να αλλάξουν στάση.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «Είναι διαφορετικό να πέσεις ηρωικά στις Θερμοπύλες για να μην μπουν οι Πέρσες στον Μαραθώνα και άλλο να πέσεις μαχόμενος για κάτι που δεν έχει υπόσταση».
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ήρθε η στιγμή η έξοδος της χώρας από την κρίση να μην είναι εμφανής μόνο σε αριθμούς, αλλά και το δουν εμπράκτως και οι πολίτες.

Τα σενάρια για τους ΑΝΕΛ

Στους διαδρόμους της Βουλής οι περισσότερες συζητήσεις αφορούν πρώην και νυν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την «γαλάζια» δεξαμενή.
Στελέχη όπως ο Παύλος Χαϊκάλης και η Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά θα μπορούσαν ,όπως αναφέρει η εφημερίδα, να αποτελέσουν μεταγραφικό στόχο της Ν, καθώς, ο μεν πρώτο είναι φανερό ότι δεν υποστηρίζει το οποιοδήποτε άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η δεύτερη ήταν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προς το παρόν κρατάει κλειστά τα χαρτιά της.
Ανοιχτός σε συζητήσεις δείχνει να είναι και ο Γιάννης Κουράκος, ο οποίος προς το παρόν προτιμάει να τοποθετείται πολιτικά κοντά στον Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά, ούτως ή άλλως, οι βουλευτές που βρίσκονται σε αυτήν την πλευρά θα βολιδοσκοπηθούν από την Συγγρού.
Κίνηση αναμένεται να γίνει και για να προσεταιριστεί η ΝΔ την Μίκα Ιατρίδη, παρά τις δηλώσεις της ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη και σίγουρα δεν θα επιστρέψει στις «αγκάλες» της Συγγρού.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις στην ΔΗΜΑΡ

Στο «σύμπαν» των ανεξάρτητων βουλευτών προστέθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα και ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ, ενώ οι εσωκομματικές κόντρες στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη δεν αποκλείεται να φέρουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι το όνομα που ακούγεται ως ο υποψήφιος επόμενος ανεξάρτητος και μέχρι στιγμής ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δείχνει θετικός στο να ψηφίσει υπέρ ενός Προέδρου της Δημοκρατίας αρκεί να προέρχεται από την Αριστερά.
Εκτός από τους ανεξάρτητους που προέρχονται από την «γαλάζια» δεξαμενή, ή από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρουν θα έχουν και οι κινήσεις του Πέτρου Τατσόπουλου ο οποίος στην παρούσα φάση δείχνει να κλίνει προς το όχι, όπως ακριβώς προτείνει και το πρώην κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα