ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΩΝ 20 ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ...

Οι υπουργοί έρευνας και επιστήμης των 20 χωρών - μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκριναν χθες το βράδυ τη χρηματοδότηση της κατασκευής του πυραύλου «Αριάν 6», ο οποίος θα διαδεχθεί...

τον σημερινό «Αριάν 5», το καμάρι της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής και ιδίως της γαλλικής, ο οποίος «πετά» από τα μέσα της δεκαετίας του '90.

Ο
νέος, χαμηλότερου κόστους, πύραυλος αναμένεται να είναι έτοιμος για εκτόξευση από τη γαλλική Γουιάνα το 2020, όπως δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Ζενεβιέβ Φιοραζό μετά τη διυπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο.

Το κόστος του «Αριάν 6» προϋπολογίζεται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το μισό ποσό του συνολικού προϋπολογισμού της ESA για την επόμενη δεκαετία.

Η απόφαση αναμένεται να διασφαλίσει 16.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη Γαλλία και 35.000 στην Ευρώπη, όπως ανέφερε η γαλλίδα υπουργός έρευνας. Η συμφωνία χρηματοδότησης έθεσε τέρμα και στη χρόνια γαλλογερμανική διαμάχη για το θέμα, με τη Γαλλία να θέλει οπωσδήποτε το νέο πύραυλο και τη Γερμανία να αναζητά απλώς την αναβάθμιση του υπάρχοντος «Αριάν 5». Τελικά, μετά το συμβιβασμό, ο «Αριάν 6» θα κατασκευαστεί, αλλά θα είναι φθηνότερος.

Ο νέος «Αριάν» θα επιτρέψει στην Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική στη διεθνή διαστημική αγορά, κυρίως όσον αφορά τις εκτοξεύσεις εμπορικών, επιστημονικών, στρατιωτικών και άλλων δορυφόρων. Η ιδιωτική αμερικανική Space X, καθώς και οι πύραυλοι της Κίνας και της Ινδίας, ανατέλλουν ως οι νέοι ανταγωνιστές στο στερέωμα, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι η ESA θα χρηματοδοτηθεί με 800 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έως το 2017, ενώ εξασφαλίστηκαν κονδύλια 140 εκατ. ευρώ και για την ευρωπαϊκή αποστολή ExoMars στον Άρη το 2018.
Keywords
Τυχαία Θέματα