Πάνω από 3 στους 10 Έλληνες εργάζονται με «μαύρα»

Σε μάστιγα στην εποχή του μνημονίου εξελίσσεται η μαύρη και αδήλωτη εργασία που δημιουργεί μια γενιά εργαζομένων με χαμηλές αμοιβές και δίχως ασφαλιστικές εισφορές, ενώ στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος, που φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως...
Τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος αλλά και τους πρωταγωνιστές της μαύρης εργασίας.
Περισσότεροι από 3 στους 10 Έλληνες (36%) εργάζονται με «μαύρα»,
ενώ σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 60%. Η αδήλωτη εργασία έχει άμεση σύνδεση με την ανάπτυξη της παραοικονομίας η οποία εκτιμάται στο 25% περίπου του ΑΕΠ της χώρας ενώ συνεπάγεται μεγάλες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της εισφοροδιαφυγής.
Ο νέος χάρτης στην αγορά εργασίας και η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων έχει επιφέρει δραστικές αλλαγές στο είδος των συμβάσεων εργασίας που υπογράφονται και στον μισθό που δίνεται. Υπολογίζεται ότι ο μισθός που λαμβάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν καταγράφονται πουθενά είναι τουλάχιστον πετσοκομμένος στο μισό σε σχέση πάντα με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τα 586 ευρώ.
Συνεπώς κάνουν θραύση στην αγορά εργασίας, εργαζόμενοι του τετραώρου ή της μίας φοράς την εβδομάδα, που παίρνουν το πολύ 300 ευρώ το μήνα. Από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό τα παίρνει «μαύρα», αφού είναι άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι προσωρινή και δεν αξίζει, για τόσο χαμηλές αποδοχές, να τους βάζει ένσημα ο εργοδότης τους, αφού τελικά θα χάσουν ένα μερίδιο από τον πενιχρό μισθό που παίρνουν στο χέρι.
Οι πρωταγωνιστές της μαύρης εργασίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων τα επισιτιστικά επαγγέλματα δηλαδή εστιατόρια, ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα Βιοτεχνικά Πάρκα, οι Βιομηχανικές ζώνες, τα Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security) και οι επιχειρήσεις Φασόν αναδεικνύονται στους βασικούς πρωταγωνιστές της αδήλω
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, που έχει στη διάθεση του το news.gr μέσα στο 2012 η ανασφάλιστη εργασία στους κλάδους αυτούς είναι 35.40% έναντι 30.63% το 2011 και 27.09% το 2010 για την ίδια περίοδο.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε επαγγέλματα όπως είναι οι σερβιτόροι σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, όσοι εργάζονται ως μεταφορείς (delivery)σε πάσης φύσεως ταχυφαγεία (σουβλατζίδικα, πιτσαρίες) και όσοι δουλεύουν σε τουριστικές επιχειρήσεις. Σε αυτούς τους κλάδους επαγγελματιών, φτάνει μέχρι και το 60% η μαύρη εργασία.
Όσον αφορά τους αλλοδαπούς ανασφάλιστους και μη καταχωρημένους στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι ποσοστό 47,0% για το 2012 έναντι 38.9% το 2011 και 37.1% το 2010 σε σχέση με τους συνολικά αλλοδαπούς εργαζόμενους στις επιχειρήσεις πο
Keywords
Τυχαία Θέματα