Πατάει... γκάζι ο Ναπολιτάνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Πατάει... γκάζι σήμερα ο γηραιός και "οργισμένος" πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο οποίος θα έχει επείγουσες διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού....

Μετά την συναισθηματική έκρηξη για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου της Ρώμης, ο 87χρονος Ναπολιτάνο ανακοίνωσε έναν «ταχύ γύρο διαβουλεύσεων» με πολιτικούς
ηγέτες. Οι διαβουλεύσεις του Ναπολιτάνο θα ξεκινήσουν σήμερα θεσμικά, με την πρόεδρο της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι και τον πρόεδρο της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης , πάντως, «βλέπουν» συμφωνία σε ένα πολιτικό πρόσωπο ευρείας αποδοχής.
Αφού απείλησε με παραίτηση αν τα κόμματα συνεχίσουν να φέρονται «ανεύθυνα» μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, ο Ναπολιτάνο φάνηκε αποφασισμένος να επισπεύσει τις εξελίξεις και ίσως μάλιστα θα μπορούσε να ορίσει ακόμη και έναν πρωθυπουργό επικεφαλής ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού εντός των επόμενων ωρών. Ένα όνομα το οποίο ακούγεται πολύ είναι αυτό του Τζουλιάνο Αμάτο, του 75χρονου από την Κεντροαριστερά ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός δύο φορές στο παρελθόν αλλά δεν βρίσκεται πλέον στο κοινοβούλιο. Μια τέτοια λύση θα γινόταν αποδεκτή από την κεντροαριστερά, την κεντροδεξιά και την κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι, εκτιμούν οι αναλυτές. Αλλά και το όνομα του 46χρονου πρώην υπουργού, Ενρίκο Λέτα, β' γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος έχει πέσει στο τραπέζι. Πάντως, όποιος και αν επιλεγεί, θα πρέπει να σχηματίσει ένα πολυκομματικό υπουργικό συμβούλιο για να πάρει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση τεχνοκρατών του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για την σταθερότητα ή την κοινοβουλευτική στήριξη στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, η Κεντροαριστερά κέρδισε με μικρή πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον έλεγχο της Γερουσίας και η αδυναμία της από το Φεβρουάριο να καταλήξει σε συμφωνία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή ακόμα και με το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο έχει βυθίσει τη χώρα σε ακυβερνησία. Η παραίτηση του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος επιδείνωσε την κατάσταση.
Keywords
Τυχαία Θέματα