Πλαίσιο για τόνωση και ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας από ΥΠΕΚΑ…



Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. Το εν λόγω πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, θεσμοθέτηση ζωνών με χρήση γης για «τουρισμό-αναψυχή» και οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο της τουριστικής δραστηριότητας. Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή κίνητρων... για τουριστική κίνηση καθ’ όλο τον χρόνο, αλλά και την ενθάρρυνση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και την ενίσχυση
της τουριστικής ταυτότητας κάθε περιοχής.

Το νέο χωροταξικό του τουρισμού κατηγοριοποιεί τους προορισμούς ανάλογα με το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης σε «αναπτυγμένες» και «αναπτυσσόμενες» περιοχές, δίνοντας έμφαση στις λιγότερο αναπτυγμένες ζώνες.
Το πλαίσιο εισάγει την έννοια των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, στα οποία υπαρχει δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών (πχ ιατρικών), παρέχει κίνητρα για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, αξιοποίηση κτηρίων του Δημοσίου, αυξάνει την αρτιότητα στα εκτός σχεδίου οικόπεδα από 15 σε 20 στρέμματα, χωροθετεί οργωμένα camping, δίνει κίνητρα μετατροπής παραδοσιακών κτηρίων σε ξενοδοχεία, επιτρέπει τη δόμηση νέων μονάδων σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων γύρω από οικισμούς.
Επιπλέον, θέτει περιορισμούς σε περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη κορεσμένων τουριστικά νησιών.
Ακόμη, καταργεί την προηγούμενη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η δόμηση στα 50 μέτρα από την ακτή, ρύθμιση που θα οριστικοποιηθεί με νόμο από το υπουργείο Τουρισμού.
Για 76 πολύ μικρά νησιά που εμφανίζουν προβλήματα ανάπτυξης, το πλαίσιο καταργεί τους περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης και επιτρέπει σε οικόπεδα 15 στρεμμάτων δημιουργία καταλυμάτων με μέγιστη δυναμικότητα 100 κλίνες.
Τέλος, επιτρέπει τη δόμηση και την τουριστική αξιοποίηση σε βραχονησίδες με εμβαδά 300 στρέμματα αλλά και σε νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 μιλίων απο τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Σε νησιά που εμπίπτουν σε ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης ωστόσο, απαγορεύει τη δόμηση.
Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, είναι η μετάβαση από ένα μαζικό, αδιαφοροποίητο, μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα