Ποια είναι τα... «Ίμια» της ανατολικής Ασίας;



Όταν το 1996 η Ελλάδα και η Τουρκία έφταναν στα πρόθυρα του πολέμου με αφορμή την κυριότητα των βραχονησίδων Ίμια, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, περιέγραφε πως δεν μπορούσε να καταλάβει πως δύο σύμμαχες χώρες θα έφταναν στα άκρα για «δύο βράχους». Έλα όμως που η ιστορία επαναλαμβάνεται; Αυτή τη φορά στην άλλη άκρη της γης, στην ανατολική Ασία. Μήλον της έριδος; Τα νησιά Σενκάκου που βρίσκονται μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας...

Το
θερμόμετρο ανεβαίνει στην περιοχή, καθώς η Ιαπωνία προχώρησε σε αγορά των επίμαχων νησιών από την ιαπωνική οικογένεια Κουριχάρα στην οποία ανήκαν για το ποσό των 26 εκατομμυρίων δολαρίων. Με αυτό τον τρόπο το Τόκυο φιλοδοξούσε να κλείσει το θέμα της κυριότητας των νήσων και να προλάβει την αγορά τους από το Πεκίνο, η οποία θα περιέπλεκε τα πράγματα.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε πολύ μεγαλύτερες εντάσεις από αυτές που υπολογιζόταν να προλάβει, αφού οι Κινέζοι οργάνωσαν διαμαρτυρίες και αναποδογύρισαν ιαπωνικά αυτοκίνητα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε με τη σειρά της την αντίδραση των Ιαπώνων οι οποίοι κολύμπησαν ως τα νησιά και τοποθέτησαν την ιαπωνική σημαία.
Επισήμως, το Πεκίνο δεν κρύβει την δυσαρέσκειά του για την αγορά των νησιών, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη και άκυρη» ενώ επιφυλάχθηκε παντός δικαιώματος επί της κυριότητας των νησιών. Tα μικροσκοπικά νησιά έχουν τεράστια γεωπολιτική αξία και ενδιαφέρουσες προοπτικές καθώς βρίσκονται πολύ κοντά σε ζώνες ελεύθερης ναυσιπλοΐας ενώ έχουν κοιτάσματα πετρελαίου και μπορούν να αξιοποιηθούν και για αλιευτικούς σκοπούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα