ΠΟΛΙΤIΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...

H αποχώρηση μιας χώρας όπως η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνιστούσε μια «πολιτική καταστροφή», επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά τη διάρκεια μιας...
συνέντευξης τύπου στο Στρασβούργο.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με την απειλή που έχουν διατυπώσει Ρώσοι αξιωματούχοι, αντιδρώντας στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στους κόλπους του πανευρωπαϊκού οργάνου, ο Ντιν Σπίλμαν υπογράμμισε κατ’
αρχάς ότι «δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

«Ένα κράτος μέλος που εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης» ή να αποκηρύξει τις συνθήκες εκείνες που τη συνδέουν με το ΕΔΑΔ θα αποτελούσε «μια πολύ μεγάλη αποτυχία σε ό,τι αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη» τόνισε ο ίδιος.

«Πρόκειται για ένα σενάριο που θα ισοδυναμούσε με μία πραγματική πολιτική καταστροφή» συνέχισε ο ίδιος.
Και «σε ό,τι αφορά ιδίως τη Ρωσία, αυτό θα με λυπούσε πολύ σε προσωπικό επίπεδο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ, τονίζοντας ότι η χώρα, που έχει βρεθεί επανειλημμένως ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, έχει «καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποφάσισε σήμερα να παρατείνει έως τον Απρίλιο την αναστολή του δικαιώματος να ψηφίζουν οι 18 εκπροσώπους της Ρωσίας που μετέχουν σε αυτό, μια απόφαση που ελήφθη τον περασμένο χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει πλέον στις εργασίες αυτής της συνέλευσης έως τα τέλη του έτους και ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Δούμας (της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου) αναφέρθηκε σε αυτό το ενδεχόμενο σε δηλώσεις του στον ρωσικό Τύπο.
Keywords
Τυχαία Θέματα