Προχωράει ο Κάμερον με το δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην ΕΕ

Ένα 24ωρο μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επιστρέφοντας στην πατρίδα του ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση νόμου για τη διεξαγωγή πριν από τα τέλη του 2017 δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ...

Με την κίνηση αυτή, το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον ελπίζει να πιάσει στον... ύπνο τους ευρωσκεπτικιστές
αντάρτες της παράταξής του.
Ο Κάμερον είχε υποσχεθεί στο λαό της Βρετανίας ότι επιθυμεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του 2017 με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει επανεκλεγεί σε δύο χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι, Βρετανοί βουλευτές παρουσίασαν μια πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία εκφράζουν τη λύπη τους επειδή απουσιάζει από το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που παρουσιάσθηκε στις αρχές Μαΐου, οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να σφραγίζει την οργάνωση ενός δημοψηφίσματος. Μια συμβολική ψηφοφορία της πρότασης αυτής, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εγκριθεί από περίπου εκατό ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προβλέπεται για αύριο.
Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος ελπίζει πως η κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου θα παρακινήσει τους αντάρτες βουλευτές να παραιτηθούν από τη συμβολική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Τζον Μπάρον, ο οποίος οργάνωσε την κατάθεση της πρότασης, δήλωσε πάντως πως η πρωτοβουλία του Συντηρητικού Κόμματος είναι ανεπαρκής, καθώς αυτή η πρόταση νόμου έχει λίγες πιθανότητες να υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο εξαιτίας της αντίθεσης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (συμμάχων των Τόρις στους κόλπους της κυβέρνησης) και των Εργατικών (αντιπολίτευση).
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα του Κάμερον να εισαγάγει ένα σχέδιο νόμου. Το κείμενο πρόκειται συνεπώς να έχει τη μορφή μιας απλής πρότασης νόμου η οποία θα κατατεθεί από ένα συντηρητικό βουλευτή, διευκρίνισε εκπρόσωπος του κόμματος.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση (Εργατικοί) έσπευσε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι υποκύπτει στους ευρωσκεπτικιστές της παράταξής του.
«Μοιάζει με άλλη μια αντίδραση πανικού του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Εργατικός βουλευτής, Ντάγκλας Αλεξάντερ. «Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πρωθυπουργός ο οποίος έχασε ταυτόχρονα το έλεγχο της ημερήσιας διάταξής του και τον έλεγχο του κόμματός του».
Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου, το 46% των Βρετανών θέλουν έξοδο από την ΕΕ, έναντι 35% που επιθυμούν να παραμείνουν σ' αυτή.
Keywords
Τυχαία Θέματα