Πρόσωπο της χρονιάς για το Time ο Μπαράκ Ομπάμα

Και το όνομα αυτού... Μπαράκ Ομπάμα! Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, όταν, προκειμένου να τιμήσει την «Αραβική Άνοιξη», είχε αναδείξει σε «Πρόσωπο της Χρονιάς» τον «Διαδηλωτή», το αμερικανικό περιοδικό Time δεν πρωτοτύπησε φέτος, απονέμοντας τον πολυπόθητο «τίτλο» στον πρόεδρο των ΗΠΑ...

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέχθηκε μέσα από μια λίστα άλλων επτά υποψηφίων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Μοχάμεντ Μόρσι, η 15χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι,
που τραυματίστηκε σοβαρά λόγω της εκστρατείας της για την εκπαίδευση των κοριτσιών στην κοιλάδα Σουάτ, καθώς και οι Μπιλ και Χίλαρι Κλιντον, «για την ανθρωπιστική και πολιτική τους δραστηριότητα».
Στη λίστα περιλαμβάνονταν και δύο πρόεδροι εταιρειών: η Μαρίσα Μάγιερ της Yahoo Inc και ο Τιμ Κουκ της Apple Inc.
Τέλος, σε αυτήν είχε συμπεριληφθεί και το... το μποζόνιο του Χιγκς, την ύπαρξη του οποίου οι επιστήμονες πιστεύουν πως επιβεβαίωσαν με τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN.
Την περσινή χρονιά, το εξώφυλλο ήταν αφιερωμένο στον «Διαδηλωτή», σε ένα συμβολικό χαιρετισμό προς τους ακτιβιστές της «Αραβικής Άνοιξης». Φέτος, η μοναδική οργάνωση στη λίστα ήταν οι «Undocumented Americans», σε μια προσπάθεια να τονιστεί η αυξανόμενη πολιτική επιρροή των Λατινοαμερικανών.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα αναδεικνύεται σε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το Time. Η προηγούμενη ήταν το 2008, αμέσως μετά την πρώτη εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Όχι συμπτωματικά, και η δεύτερη «βράβευσή» του έρχεται μετά τη νίκη του στις εκλογές τπυ περασμένου Νοεμβρίου επί του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα των οκτώ υποψηφίων δεν συμπεριλάμβανε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος είχε βρεθεί στην κορυφή της διαδικτυακής ψηφοφορίας που οργάνωσε το περιοδικό, πριν προχωρήσει στην εκλογή της τελικής οκτάδας.
Η εξήγηση που έδωσαν οι αρμόδιοι του περιοδικού ήταν ότι οι περισσότερες από τις 5,6 εκατ. ψήφους, που έλαβε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ήταν προϊόν φάρσας από ομάδες ακτιβιστών του Διαδικτύου.
Keywords
Τυχαία Θέματα