ΨΑΛΙΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΜΕ ΝΩΠΗ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ...

Ενισχυμένος έπειτα από την απροσδόκητα καθαρή νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει σήμερα την κυβέρνησή του και θα συναντηθεί με την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, που αναμένει...

να ακούσει πώς σχεδιάζει να ανακτήσει εξουσίες που έχουν εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Οι Τόρις του Κάμερον κέρδισαν την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την
περασμένη Πέμπτη, καταλαμβάνοντας 12 έδρες περισσότερες από όλα τα υπόλοιπα κόμματα μαζί κι επιτρέποντάς του να απαλλαγεί από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες—το κόμμα που αποτελούσε τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνησή του—και να κυβερνήσει μόνος.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ και κατόπιν θα διοργανώσει, το 2017, δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η Βρετανία θα παραμείνει σε αυτή ή θα αποχωρήσει, μια απόφαση που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη θέση της στον κόσμο, στο διεθνές εμπόριο, στις επενδύσεις.

Ωστόσο αντιμετωπίζει μια ισχυρή ομάδα αμφισβητιών εντός του κόμματός του, που απεχθάνονται τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και θα χρειαστεί να πειστούν για να αποδεχθούν ο,τιδήποτε άλλο πλην της λεγόμενης Brexit, της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο προηγούμενος Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας που κυβέρνηση με μια μικρή πλειοψηφία—μεγαλύτερη πάντως από αυτή του Κάμερον—δεν ήταν άλλος από τον Τζον Μέιτζορ, η θητεία του οποίου, πριν από δύο δεκαετίες, υπονομεύθηκε σε μοιραίο βαθμό από τους “ευρωσκεπτικιστές” στις τάξεις των Τόρις.

Τέσσερις ημέρες αφότου κέρδισε τις εκλογές, ο Κάμερον μπορεί ασφαλώς να αναμένει υποδοχή θριαμβευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, αλλά γνωρίζει πολύ καλά, και το παράδειγμα του Μέιτζορ του το υπενθυμίζει, ότι ο μήνας του μέλιτος δεν θα διαρκέσει.

«Το Συντηρητικό Κόμμα που ποθεί διακαώς να δει τη μείωση της ανάμιξης της ΕΕ στην άσκηση της διακυβέρνησης θα καλεί διαρκώς τον πρωθυπουργό να ανακτήσει πλήρως τις εθνικές εξουσίες», έγραψε ο Τζον Ρέντγουντ, ένα από τα ηγετικά στελέχη των ευρωσκεπτικιστών, στην εφημερίδα The Observer. “Δεν υπάρχει καμιά διαφωνία για τον στόχο, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφύγει την πρόκληση απογοήτευσης όσον αφορά το πόσα επιτεύχθηκαν για να προωθηθεί” αυτός, πρόσθεσε.

Στην ημερήσια διάταξη θα είναι επίσης τα σχέδια του Ντέιβιντ Κάμερον για την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της Βρετανίας. Αφού η κυβέρνησή του μείωσε σχεδόν κατά το μισό το έλλειμμα από το 2010, σε περίπου 5% του ΑΕΠ, ο Κάμερον δεσμεύθηκε να εφαρμόσει μια πολιτική επιπρόσθετης δημοσιονομικής «προσαρμογής», ύψους £30 δισεκατομμυρίων, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης περίπου £12 δισεκ. από τον προϋπολογισμό του συστήματος πρόνοιας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει διευκρινίσει πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα