Ψηφιακές εφαρμογές με άμεσα στοιχεία στηριγμένες σε δημόσια δεδομένα



Τρεις αξιόλογες ψηφιακές εφαρμογές οι οποίες στηρίζονται σε ανοιχτά δημόσια δεδομένα έχει αναπτύξει στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του το ελληνικό παράρτημα του Open Knowledge Foundation (OKFN Greece)....

Πρόκειται για έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που επιδιώκει την ανοικτή και με ίσους όρους πρόσβαση στη γνώση και θεωρεί ότι η δημοσια πληροφορία πρέπει να είναι διαθεσιμη προς αξιοποιηση από όλους, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μελών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
(και την υποστήριξη των πρυτανικών αρχών του) και άλλων πανεπιστημίων της χώρας.
Το OKFN Greece, αντλώντας δημόσια δεδομένα, έχει δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα, μία διαδικτυακή εφαρμογή που παρουσιάζει όλα τα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα και μία πλατφόρμα, στην οποία οι ίδιοι οι πολίτες αναφέρουν ποια δεδομένα θα ήθελα να ανοίξουν. Παράλληλα, έχει αναπτύξει μία διαδικτυακή πύλη, την οποία προσφέρει στο κράτος, προκειμένου να λειτουργήσει ως αποθετήριο των δεδομένων, τα οποία, σύμφωνα με τον «νόμο Ραγκούση» για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, πρέπει να ανοίξουν.
Ειδικότερα, ο χάρτης τροχαίων ατυχημάτων αντλεί άμεσα στοιχεία από την Τροχαία και παρουσιάζει όλα τα συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του OKFN Greece και επιστημονικό σύμβουλο της Μονάδας Σημασιολογικού Ιστού του ΑΠΘ. κ. Χαράλαμπο Μπράτσα, πρόκειται για συσσώρευση πληροφορίας, η οποία δεν ήταν μέχρι σήμερα δημόσια διαθέσιμη και μέσα από την οποία μπορεί κανείς να δει τα ατυχήματα και τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.
«Η Τροχαία είναι από τις λίγες υπηρεσίες που παρέχει δεδομένα. Ακούγεται μακάβριο, αλλά στα θανατηφόρα συμβάντα τα δεδομένα είναι πληρέστερα, ενώ στα μη θανατηφόρα δεν είναι τόσο λεπτομερή» αναφέρει ο κ. Μπράτσας. Όπως λέει, υπάρχει μεγάλο περιθώριο επέκτασης και βελτίωσης της εφαρμογής, αφού μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα δεδομένα σε σχέση με τον πληθυσμό, τις παρόδιες εγκαταστάσεις, τα σημεία συνάθροισης του κοινού, τον καιρό κτλ.
«Εάν είχαμε διαθέσιμα και άλλα δεδομένα από τους εμπλεκόμενους φορείς, θα μπορούσαμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση των δρόμων. Το ίδιο θα συνέβαινε εάν η ποιότητα των δεδομένων της Τροχαίας ήταν υψηλότερη για όλα τα συμβάντα. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα άντλησης δεδομένων πραγματικά θα μπορούσε να μας βοηθήσει πολύ στο κομμάτι της οδικής ασφάλειας» σημειώνει ο κ. Μπράτσας.
Το ελληνικό παράρτημα του OKFN ανέπτυξε επίσης, την εφαρμογή «Σαν Σήμερα», η οποία αντλεί δεδομένα από την Wikipedia και παρουσιάζει κάθε μέρα με δυναμικό τρόπο τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί την αντίστοιχη ημέρα. Επίσης, δημιούργησε την εφαρμογή «θέλω να ξέρω», η οποία αντλεί πληροφορίες από τους ίδιους τους χρήστες και τους καλεί να επιλέξουν οι ίδιοι τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης που χρειαζεται να ανοίξουν.
Στο μεταξύ, το ελληνικό παράρτημα του OKFN έχει δημιουργήσει μία διαδικτυακή πύλη καταγραφής των ελληνικών, δημόσιων ανοικτών δεδομένων. Με αφορμή την εναρξη αυτης της ελληνικής Πύλης, η επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Νέιλι Κρους δήλωσε: «Τα ανοικτά δεδομένα είναι ισχυρότατος μοχλός για μια καλύτερη οικονομία και μια καλύτερη κοινωνία. Τα ανοικτά δεδομένα είναι καύσιμο για καινοτομία, είναι εργαλείο διαφάνειας, για καλύτερη διακυβέρνηση και πολιτική. Σε μια εποχή που οι Έλληνες αναζητούν νέες πηγές έμπνευσης και ελπίδας, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης είναι μια απ' αυτές τις πηγές. Ενθαρρύνω όλους τους δημόσιους φορείς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Τα ανοικτά δεδομένα βοηθούν να βρει κανείς εργασία η να ξοδεύονται συνετά τα χρήματα των φορολογούμενων».
Το Ελληνικο Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης έχει αναπτύξει και ορισμένες πιλοτικές εφαρμογές, οι οποίες στηρίζονται στη «Διαύγεια» και συσχετίζουν τις κρατικές δαπάνες με διάφορες δραστηριότητες. Ωστόσο, υπάρχει, όπως τονίζει ο κ. Μπράτσας, πρόβλημα αξιοπιστίας των μεταδεδομένων της «Διαύγειας», καθώς συχνά δημιουργούνται προβλήματα στην χρήση των δεδομένων που αντλούνται από αυτήν.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαθηματικών του ΑΠΘ και μέλος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης κ. Ιωάννη Αντωνίου, το κράτος οφείλει να ανοίξει τα δημόσια δεδομένα, ώστε η χώρα να μετάσχει δυναμικά στην παγκόσμια κοινωνία της γνώσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας, όχι μόνο μέσα από την πληθώρα νέων ψηφιακών εφαρμογών που θα δημιουργηθούν, αλλά κυρίως μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση της σχέσης κράτους - πολίτη.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει ξεκινώντας από τη «Διαύγεια» και τη διασύνδεσή της με άλλα πολύτιμα δεδομένα όπως οι ΑΦΜ (από το μητρώο των επιχειρήσεων) και θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αξιολογούμε αν οι δαπάνες μας πιάνουν τόπο, σημειώνει και υπογραμμίζει την ανάγκη μίας διακυβέρνησης, η οποία θα στηρίζεται σε μετρήσιμα στοιχεία («Evidence-based governance»), κάτι που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα στον φορολογούμενο. Παράλληλα, το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων θα ωθήσει στην παραγωγή καινοτομίας και υπεραξιών μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, που είναι και επίσημη πολιτική της ΕΕ.
Το Ελληνικό OKFN καλεί τους πολίτες καθώς και όσους εργάζονται σε κάποιον φορέα που διαχειρίζεται δημόσια δεδομένα, να ενημερωθούν από το εγχειρίδιο ανοικτών δεδομένων, ώστε να συμβάλουν στο άνοιγμά τους με τον βέλτιστο τρόπο.
Στο μεταξύ, προ ημερών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του θερινού συνεδρίου του OKFN, που διοργανώθηκε στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου. To OKFN ηγείται της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ανοικτών Δεδομένων (GODI), που έχει ως αποστολή να μοιραστεί τις αρχές για το πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις 32 χώρες που μετέχουν στο OKFN International Council και συζητήθηκαν θέματα όπως οι καλές πρακτικές ανάδειξης της χρησιμότητας των ανοικτών δημόσιων δεδομένων, η οργάνωση ημερίδας για τα ανοικτά δεδομένα και δημιουργίας εφαρμογών με τα ανοικτά δεδομένα μέσω του OKFN Labs.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν από τα τοπικά OKFN οι δράσεις τους σε εθνικό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην καταγραφή των δημόσιων οικονομικών δεδομένων από το open spending και στην εκπαιδευτική δράση του OKFN για τα ανοικτά δεδομένα. Στη συνάντηση, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ελληνικού παραρτήματος του OKFN και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και μελος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης, κ. Παναγιώτης Μπαμίδης.
Keywords
Τυχαία Θέματα