Ραγδαία αύξηση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας

Αύξηση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας καταγράφονται εν μέσω οικονομικής κρίσης και έχουν περιέλθει σε γνώση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου....
Αναλυτικά, τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από φορείς που κλήθηκαν προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές για τα φαινόμενα βίας στην κρίση.

Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές η γενική γραμματέας Ισότητας, Βάσω Κόλλια, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της έλαβε 12.500 κλήσεις και 100 ηλεκτρονικά μηνύματα. Επί του συνόλου των
κλήσεων αυτών το 79% αφορά σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.
Από τις κλήσεις αυτές το 74% αφορά καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών. Το 77% αφορά περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το 1% σεξουαλική παρενόχληση, το 1% περιπτώσεις βιασμού, το 0,1% σε πορνεία και το 12% σε άλλες μορφές βίας (μορφές βίας που δεν γίνονται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον αλλά προέρχονται από πρώην συζύγους ή πρώην συντρόφους).

Για το 1% που αφορά σε περιπτώσεις βιασμών, πρόκειται για 101 βιασμούς οι οποίοι έχουν καταγγελθεί, έχουν δηλωθεί στο στενό ενδοοικογενειακό περιβάλλον στην περίοδο των 2,5 ετών.
Ελληνίδες η πλειοψηφία των θυμάτωνΣε ό,τι αφορά σε θύτες και θύματα, από τις γυναίκες που απάντησαν στο σχετικό ερώτημα το 14% έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο, το 5% δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 9% ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Από τις γυναίκες που απάντησαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι το 70% είναι Ελληνίδες και η βία που δέχονται είναι από Έλληνες συντρόφους ή συζύγους. Μόνο το 8% είναι μετανάστριες και το 0,3% μειονότητες.Η γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει αναλάβει να παρουσιάσει την πανευρωπαϊκή έρευνα που κάνει το FRA (Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) κατά τη διάρκεια της προεδρίας. Όπως πάντως ανέφερε η κ. Κόλλια, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φαινόμενο της βίας είναι αυξημένο στις βόρειες χώρες.

Αύξηση 47% τους τελευταίους μήνες
Τους βουλευτές ενημέρωσε για τις περιπτώσεις που χρειάστηκε η παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας η Αλεξάνδρα Ζώη υπαστυνόμος Α΄ Ειδικών Καθηκόντων. Όπως είπε το 2011 υπήρξε αύξηση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας σε ποσοστό 53,86%, το 2012 αύξηση σε ποσοστό 22,24% και τα θύματα ήταν στη συντριπτική πλειονότητα γυναίκες. Επίσης το 2012 έχουν καταγραφεί πέντε ανθρωποκτονίες γυναικών ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας, το 2011 οι ανθρωποκτονίες ήταν δέκα και οκτώ ανθρωποκτονίες έγιναν το ενδεκάμηνο του 2013.Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η γενική γραμματέας Ισότητας διατύπωσε τη γνώμη ότι το πρόβλημα της βίας είναι πολύ παλιό και δεν γνωρίζει οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς περιορισμούς, δεν γνωρίζει χρώμα, μορφωτικές ή θρησκευτικές προτιμήσεις. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει 14 συμβουλευτικά κέντρα στις έδρες των περιφερειών, 25 συμβουλευτικά κέντρα στους δεύτερους μεγάλους Δήμους της χώρας, 19 ξενώνες σε συνεργασία με τους Δήμους ενώ έχουν αναβαθμιστεί και δύο ξενώνες στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως εξάλλου ανέφερε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης Βάια Τσακατάρα, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης λειτουργεί 14 ξενώνες φιλοξενίας θύματα βίας. Το 2011 το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε αντιμετωπίσει 34 περιπτώσεις θυμάτων trafficking. Ήταν άτομα νεαρής ηλικίας, το 82% κάτω των 35 ετών, που κατάγονταν ως επί το πλείστον από χώρες του ανατολικού μπλοκ το 70% και από αφρικανικές χώρες το 30% .Η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Κατερίνα Παπακώστα επικαλέστηκε στοιχεία της Εταιρείας Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας που δείχνουν αύξηση της βίας, σωματικής ή σεξουαλικής ή λεκτικής σε ποσοστό 47% τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Η λεκτική βία ασκείται σε ποσοστό 72%, ο οικονομικός εκβιασμός σε ποσοστό 59%, η σεξουαλική ταπείνωση σε ποσοστό 55%, οι ξυλοδαρμοί σε ποσοστό 23%, οι βιασμοί σε ποσοστό 18% και η πρόκληση τραυμάτων σε ποσοστό 8%.
Keywords
Τυχαία Θέματα