Σε ρότα συνεργασίας ελληνική και κινεζική κυβέρνηση

Τα νεώτερα τον... Σεπτέμβριο για την συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης και κινεζικής σε ό,τι αφορά τον τομέα της Ναυτιλίας. Υπενθυμίζεται πως ένας μεγάλος αριθμός πλοίων ελλήνων εφοπλιστών κατασκευάζονται στην Κίνα ενώ στο επενδυτικό στόχαστρο των κινέζων παραμένει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά.....

Το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα κ. Ντου
Γκουϊέν η οποία χαρακτηρίστηκε ως «ενημερωτική και γνωριμίας».Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε πως η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, ενώ ανέλυσε στον πρέσβη τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του επανασυσταθέντος υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε κυρίως στην ποντοπόρο ναυτιλία λέγοντας πως επιδίωξη είναι η ελληνική σημαία να γίνει ανταγωνιστική και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στα λιμάνια.
Ο κινέζος πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα. Χαρακτήρισε τον Πειραιά ως ένα αξιόπιστο και οικονομικά ανταγωνιστικό διαμετακομιστικό κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης μίλησε με «θερμά» λόγια για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, τονίζοντας ότι 50% του ξηρού φορτίου και το 60% του πετρελαίου που εισάγεται στην Κίνα μεταφέρεται από ελληνικά πλοία. Ακόμη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ενημέρωσε τον υπουργό για το ειδικό αναπτυξιακό ταμείο ύψους 5 δισ. δολαρίων μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ναυπηγήσεις ελληνόκτητων πλοίων στα κινεζικά ναυπηγεία.
Οι ίδιες πληροφορίες σημείωναν πως κατά την συνάντηση από την πλευρά του κινέζου πρέσβη δεν ετέθησαν συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία να ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις από τον υπουργό.Μετά την συνάντηση ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας μας σε πολλά επίπεδα. «Όπως γνωρίζετε, η Κίνα ελέγχει το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου, η συνεργασία που έχει με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα είναι πολύ σπουδαία και μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «συζητήσαμε ο καθένας την προσωπική του διαδρομή, αναπτύξαμε τις προϋποθέσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε μια καλύτερη συνεργασία στον τομέα που είμαι εγώ υπεύθυνος, δηλαδή στην ναυτιλία και βέβαια συζητήσαμε και ένα συνολικό πλάνο που αφορά στην παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα, κυρίως σε τομείς όπως οι εξαγωγές και ο τουρισμός, εκτός από τη ναυτιλία».
Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας πως οι επαφές θα συνεχιστούν μετά την επιστροφή του πρέσβη από τις καλοκαιρινές του διακοπές, «για να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια που ξεκινήσαμε σήμερα.»
Keywords
Τυχαία Θέματα