Σημαντική διάκριση για ομογενή βιολόγο…

Ο ομογενής Eλληνοαμερικανός βιολόγος Τομ Μανιάτης είναι ένας από τους συνολικά επτά επιστήμονες που, όπως ανακοινώθηκε, θα βραβευτούν φέτος με το παγκοσμίου φήμης ιατρικό βραβείο «Λάσκερ», που απονέμει το αμερικανικό Ίδρυμα Άλμπερτ και Μέρι Λάσκερ...
Το βραβείο, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά βραβεία στον κόσμο, συνοδεύεται με 250.000 δολάρια και η απονομή του θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το βραβείο, που έχει το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως
στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας, συχνά αποτελεί τον προθάλαμο για τη βράβευση με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, καθώς δεκάδες μέχρι τώρα κάτοχοι του «Λάσκερ» έχουν στη συνέχεια τιμηθεί και με το Νόμπελ, σύμφωνα με το "Science" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ο Μανιάτης μοιράζεται με τον γενετιστή Ντόναλντ Μπράουν του Επιστημονικού Ιντιτούτου Κάρνεγκι ένα από τα τρία βραβεία «Λάσκερ» (αυτό που αφορά τα «ξεχωριστά επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη»), λόγω της έρευνάς του στα γονίδια, τις μεθόδους ανασυνδυασμού του DNA και την μοριακή κλωνοποίηση, καθώς και τη βοήθεια που όλα αυτά χρόνια έχει παράσχει σε άλλους ερευνητές. Μεταξύ άλλων, ο Μανιάτης έχει συγγράψει, μαζί με άλλους δύο επιστήμονες, από το 1982, ένα πρωτοποριακό εγχειρίδιο εργαστηριακών τεχνικών, το οποίο έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως στη βιοϊατρική έρευνα διεθνώς.

Το φετινό βραβείο Λάσκερ για την κλινική ιατρική έρευνα μοιράζονται οι Τόμας Σταρτσλ (πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ) και Ρόι Καλν (πανεπιστήμιο Κέμπριτζ), ενώ το βραβείο βασικής ιατρικής έρευνας απονέμεται στους Μάικλ Σιτζ (πανεπιστήμιο Κολούμπια), Τζέημς Σπόυντις (πανεπιστήμιο Στάνφορντ) και Ρόναλντ Βέιλ (πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο).

Ο Τομ Μανιάτης γεννήθηκε το 1943 από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Μάνη.

Υπήρξε καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, από όπου αποχώρησε το 2009 ως επίτιμος πλέον καθηγητής, ενώ σήμερα είναι καθηγητής βιοχημείας και μοριακής βιοφυσικής του πανεπιστημίου Κολούμπια. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία μέχρι στιγμής, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης ιδρύσει διάφορες εταιρίες βιοτεχνολογίας μαζί με άλλους ερευνητές, ενώ είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα