ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ : Η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ...

Η Νέα Ζηλανδία διεξάγει ηλεκτρονική κατασκοπεία εις βάρος των γειτονικών χωρών της στην περιοχή του Ειρηνικού και της Ινδονησίας και μοιράζεται τις πληροφορίες που αποσπά με τους διεθνείς συμμάχους της, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα...
Τα έγγραφα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο φυγόδικος πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ
(NSA), χρονολογούνται από το 2009. Σύμφωνα με αυτά, η υπηρεσία ηλεκτρονικής κατασκοπείας της Νέας Ζηλανδίας έχει υποκλέψει ηλεκτρονική αλληλογραφία, τηλεφωνικές επικοινωνίες από κινητά και σταθερά, μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλου είδους επικοινωνίες σε μικρά κράτη του Ειρηνικού, περιλαμβανομένων των νήσων Φίτζι, Σαμόα, Σολομώντα και της Γαλλικής Πολυνησίας.

Το υλικό, το οποίο συγκέντρωνε η υπηρεσία πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας (GCSB) κοινοποιούνταν στην NSA, η οποία μαζί με υπηρεσίες στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τον Καναδά συνθέτουν το δίκτυο παρακολούθησης που αποκαλείται "Τα Πέντε Μάτια".

"Καταγράφουν και το παραμικρό τηλεφώνημα, το παραμικρό email και το στέλνουν κατευθείαν σε βάσεις δεδομένων, που είναι βάσεις δεδομένων της NSA", δήλωσε ο ερευνητής-συγγραφέας Νίκι Χέιγκερ στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio New Zealand.

Ο Χέιγκερ, ο οποίος συνεργάζεται με την εφημερίδα New Zealand Herald και με την ιστοσελίδα Intercept για τη δημοσίευση των εγγράφων, δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ένας αξιωματούχος της GCSB είχε συνεργαστεί με τις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες για κατασκοπεία εις βάρος της ινδονησιακής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telkomsel.

Ο πρωθυπουργός Τζον Κέι αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, αλλά χθες ερωτηθείς σχετικά με την αναμενόμενη δημοσιοποίησή τους απάντησε ότι τα έγγραφα είναι αναληθή, ενώ η GCSB αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η GCSB απαγορεύεται να κατασκοπεύει τους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας, εκτός αν έχει εξουσιοδότηση για την υποστήριξη άλλων υπηρεσιών, αλλά δεν αντιμετωπίζει νομικούς περιορισμούς για παρακολουθήσεις στο εξωτερικό.
Keywords
Τυχαία Θέματα