Σούρλας: Φορολογική δικαιοσύνη και offshore δεν μπορούν να συνυπάρξουν

Φορολογική δικαιοσύνη και offshore εταιρείες δεν μπορούν να συνυπάρξουν, τονίζει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας μετά την απάντηση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, που αναφέρει ότι προσκρούει στο φορολογικό απόρρητο η παροχή στοιχείων για τα ερωτήματα, αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε επιχειρήσεις, λόγω τριγωνικών συναλλαγών, δηλαδή, μέσω offshore...

«Είναι σεβαστό το φορολογικό απόρρητο, αλλά πρέπει να γίνει
σεβαστή και η απαίτηση των Ελλήνων φορολογουμένων, που δοκιμάζονται σκληρά, να πληροφορηθούν σε ποια ποσά ανέρχονται οι φόροι και οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί για τριγωνικές συναλλαγές, που, σε ορισμένες επιχειρήσεις, οι φόροι αυτοί και οι προσαυξήσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 600 εκατ. ευρώ, αν οι φόροι αυτοί διαγράφηκαν ή εισπράχθηκαν ή τι άλλο συμβαίνει» τόνισε ο κ. Σούρλας.

«Οι συζητήσεις και αναζητήσεις αυτές επαναφέρουν το ζήτημα των συναλλαγών, μέσω offshore, όταν, μάλιστα, στην κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και στη φοροδιαφυγή που επιτυγχάνεται, μέσω αυτών, αποδίδεται μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδος.

Επομένως, για να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, που είναι προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, το αμαρτωλό καθεστώς που δίνει τη δυνατότητα να μην συνοδεύονται οι εισαγωγές από τα αντίστοιχα τιμολόγια των προϊόντων, αλλά αυτά να τα εκδίδουν offshore εταιρείες άλλων χωρών που συνήθως ανήκουν ή ελέγχονται από τους ίδιους επιχειρηματίες.

Έτσι, επιτυγχάνουν την υπερτιμολόγηση και εμφανίζουν μειωμένα κέρδη. Με απλά λόγια, φοροδιαφεύγουν και, μάλιστα, επισήμως, πλήττουν την εθνική οικονομία και προκαλούν τους Έλληνες φορολογούμενους, που, με καθαρό και έντιμο τρόπο, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

Σε αυτό το καθεστώς πρέπει να τεθεί τέρμα, γιατί η διαφάνεια και η φορολογική δικαιοσύνη δεν μπορεί να συνυπάρξουν με offshore εταιρείες, όπως άλλωστε επισήμαναν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, τον Μάρτιο 2012, αλλά και ο ΟΟΣΑ στη Σύνοδο των G20 στη Μόσχα, τον Φεβρουάριο του 2013», όπου τονίστηκε ότι "η επιχείρηση που θέλει να αποκρύψει έσοδα ιδρύει μία offshore σε άλλη χώρα"», τόνισε ο κ. Σούρλας.
Keywords
Τυχαία Θέματα