ΣΤΑ 30 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ''ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ'' ΤΙΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ...

Τον κίνδυνο να κριθεί ανεπαρκές και το νέο δάνειο των 10-20 δισ. ευρώ που διαπραγματεύονται οι δανειστές, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2016,...

διαβλέπουν τώρα σε Ευρώπη και Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, οι σχεδιασμοί για νέο δάνειο ως 20 δισ. ευρώ βασίζονταν στην υφιστάμενη εκτίμηση της Τρόικας για δημοσιονομικό κενό ύψους 8 δισ. για τη διετία 2014-2015 ή έως και 11 δισ. ευρώ έως και τις αρχές του 2016.
Ωστόσο, παρά το εντυπωσιακό
πρωτογενές πλεόνασμα που, όπως διαφαίνεται, θα παρουσιάσει ο κρατικός προϋπολογισμός το 2013, η υστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις που έχουν «σκαλώσει» αλλά και οι δικαστικές ανατροπές άλλων μέτρων του Μνημονίου, κάνουν την Τρόικα να φοβάται πως το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει και τα 14 δισ. ευρώ.
Πολλά θα κριθούν πριν και αμέσως μετά τις «διπλές κάλπες», αφού ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρωθούν και 16,8 δισ. ευρώ από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, για λήξεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Και όλες τις δόσεις αν έχει λάβει ως τότε η χώρα μας, θα έχει βάλει στα ταμεία της συνολικά 12-13 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ. Συνολικά έτσι, για την επαρκή κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μας, εκτιμάται ότι μπορεί να απαιτηθούν επιπρόσθετα και περισσότερα από 25 δισ. ή έως και 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2016.
Οι συζητήσεις για τις δανειακές ανάγκες και το ύψος του νέου δανείου αναμένεται να έχουν ωριμάσει έως τις ευρωεκλογές, αλλά η αποδέσμευση του νέου «πακέτου» θα συνοδεύεται και από διαρθρωτικά μέτρα που έχουν όμως και εισπρακτικό χαρακτήρα.
Τα περί διαρθρωτικών μόνο μέτρων που διέρρευσαν χθες από κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών είναι, όπως φαίνεται, ευσεβής πόθος της ελληνικής πλευράς και δεν θα έχουν καμιά τύχη. Ανάμεσά τους εξετάζονται να περιληφθούν και νέα μέτρα «εξορθολογισμού» στο φορολογικό σύστημα, με έμφαση στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και τις απαλλαγές ΦΠΑ.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα