ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΟΙΝΗ...

Τα φώτα του Ειδικού Δικαστηρίου έσβησαν με τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αποχωρεί από το υπόγειο γκαράζ του Αρείου Πάγου έχοντας μαζί του το «χαρτί» της απόφασης που τον καταδίκασε με φυλάκιση...
ενός έτους με τριετή αναστολή για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου, δηλαδή της λίστας Λαγκάρντ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όχι μόνο «εισέπραξε» την ελάχιστη ποινή που προβλεπόταν για το συγκεκριμένο
αδίκημα αλλά και μια ισχυρή μειοψηφία – ανάμεσα τους και ο πρόεδρος- που ψήφισαν υπέρ της αθωότητας του λόγω αμφιβολιών.

Ήταν μια απόφαση που προκάλεσε χαμόγελα στον πρώην υπουργό αλλά και τους δικούς του ανθρώπους που στο άκουσμα της ετυμηγορίας τον πλησίασαν και τον αγκάλιασαν.

Είναι χαρακτηριστικό το σύντομο τετ α τετ της μητέρας του Γ. Παπακωνσταντίνου με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Ν. Πάσσο τον οποίο και ευχαρίστησε εμφανώς ανακουφισμένη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην έξοδο του Αρείου Πάγου.

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που έκαναν λόγο για απόφαση που πιστοποιεί το ήθος του Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Μηκέτι αμαρτάνετε»

«Μηκέτι αμαρτάνετε», πρόσεχε να μη αμαρτάνεις πια, ήταν η συμβουλή του προέδρου του Δικαστηρίου στον πρώην υπουργό λίγο πριν κατέβει από την έδρα. «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του κ. κατηγορούμενε. Με την ευχή να αποτελέσει έναν οδηγό για την υπόλοιπη ζωή σας, αν και όπως έχω αντιληφθεί έχετε εγκαταλείψει την πολιτική» είπε ο κ. Πάσσος συμπληρώνοντας «Κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικός γιατί ενδεχομένως να εκτελεστεί και αυτή η ποινή, εάν διαπράξετε άλλο αδίκημα».

Είχε προηγηθεί η «στιγμή της αλήθειας» για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που άκουσε την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου έχοντας στο μυαλό ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να καταδικαστεί σε ισόβια αν οι δικαστές υιοθετούσαν την εισαγγελική πρόταση για ενοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η απόφαση

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, η ενοχή του για την πλημμεληματική νόθευση εγγράφου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία καθώς οι δικαστές δέχτηκαν πως ο πρώην υπουργός «διέγραψε τα τρία αρχεία με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα», όμως όπως υπογράμμισαν «δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150000 ευρώ».

Δέκα δικαστές έναντι τριών τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι έπρεπε να καταδικαστεί για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα. Μόνο τρεις Αρεοπαγίτες οι Δημ. Κόμης, Μαρία Γάλανη Λεοναρδοπούλου και Αργύριος Σταυράκης , ζήτησαν να κηρυχθεί ένοχος για κακούργημα και ουσιαστικά να οδηγηθεί στις φυλακές.

Σύμφωνα με τη γνώμη 5 μελών από τα 13, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της έδρας, ο κατηγορούμενος έπρεπε να αθωωθεί για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου λόγω αμφιβολιών. Την μειοψηφία απαρτίζουν εκτός από τον πρόεδρο Νίκο Πάσσο, οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας, και οι σύμβουλοι του ΣτΕ Ταξιαρχία Κόμβου και Αγγελική Σακελαροπούλου.

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Γ. Παπακωνσταντίνου για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας ενώ αποφάνθηκε πως δεν υπήρξε παραγραφή των αδικημάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα